Készíts sushit házilag!
sponsored links
Éltünk Pesten 3 évet. Folyamatosan filóztunk azon, milyen lehet a sushi, de valahogy sosem jutottunk el odáig, hogy vegyünk is. Azt hiszem tartottunk tõle kissé.
Aztán vissza költöztünk vidékre, eltelt pár év a sushi gondolata nélkül, majd egy lehetõségnek köszönhetõen egy pesti kiruccanás alkalmával elvesztettük sushi szüzességünket. És rákaptunk!
Kaliforniai maki sushi
Hiába, no, ami finom az finom! Nekünk bejött, de szerintem erre a finomságra is igaz: vagy szereted vagy nem. És pont.
Mi szeretjük, viszont ritkán jutunk hozzá és õszintén szólva mikor hozzájutnánk is 700 ft-ot fizetünk 6 db kis falatnyi boldogságért?..nem igazán éri meg.
Igaz életünkben eddig 2x rendeltünk sushit, de akkor is.
Szóval arra gondoltam, hogy el kellene készítenem itthon.
Jött is az ötlet, hogy megindokoljam miért kell megvennem a hozzávalókat: születésnapom lesz és arra gondoltam amolyan vendégváró falatoknak is készítenék makikat.
Utána is néztem, az e-bayrõl szándékoztam rendelni, csak nem találtam már az oldalt, ahonnan szerettem volna, így maradt belföld.
Rákerestem a neten, két üzletet találtam, ahonnan online vásárolni tudtam volna, de azon felül, hogy az anyagokat megveszem 2500 ft postaköltséget kellett volna fizetnem. Összességében 8000 ft alatt nem jöttem volna ki.
Ekkor jött Kata rokon csajom, aki járt Pesten és beugrott nekem az Ázsia Bt.-hez, ahol még sosem jártam, de tudtam, lehet kapni minden alapanyagot, ami nekem kell.
Mindent megvett és el is postázott nekem összesen 4500 ft-ért. És ebbõl kijön pár maki!
Ezeket vásárolta:- 1 csomag nori lap
- rizsecet
- wasabi
- sushi rizs
tölteléknek pár csík kaliforniai paprika
Sushi alapanyagok
Jól utána olvastam, hogyan kell elkészíteni, de ahogy csináltam rájöttem jobban féltem tõle, mint amennyire nehéz valójában a kivitelezése.
Egy adaghoz írom le a hozzávalókat, aztán ezt lehet felszorozni.
Ebbõl is 12 db kicsike maki lesz.
67 gramm sushi rizs
9 ml víz
6,6 ml mirin (vagy 6,6 ml rizsecet és hozzá 1 mk cukor, plusz negyed mk só)
1 nori lap
Kezdjük azzal, hogy a rizst annyiszor mossuk át, amennyiszer szükséges ahhoz, hogy tiszta legyen a víz.
Nekem a tradícionális 7 öblítés jött be. Ez a kép elég béna, de látszik, hogy az elsõ öblítéskor (kissé meg is morzsolgattam a rizs szemeket) milyen fehér lett a víz.
Szóval addig cseréljük a vizet, míg szép tiszta marad. Ekkor leöntjük róla és mehet egy kis lábasba a 9 ml vízzel együtt. Lefedve a legalacsonyabb lángon fõzzük míg elfõ róla a víz.
Sushi rizs
Ekkor egy konyharuhát teszünk a fedõ alá ? miután elzártuk a lángot -, visszatesszük a fedõt és hagyjuk legalább fél órán át puhulni a maradék gõzben.
Ezután vízszintesen elegyengetjük és elkészítjük a sushi zu-t.
Vagyis a mirinnel meglocsoljuk a rizst, ennek hiányában a rizsecetet meglangyítjuk és feloldjuk benne a cukrot és a sót.
Ezzel locsoljuk meg a rizst és fakanállal jól összekeverjük. (Én nem kevertem össze, úgy is jó volt, mert betöltés elõtt kissé összekevertem.)
Meglocsolva.
Hagyjuk a locsolt rizst állni egy órán át. Addig is hûl, plusz puhul még, magába szívja ezt a ?szirupot?.
És ekkor értettem meg, hogy a rizsecettõl (vagy mirintõl) van hal szaga a sushinak.
A nori lapom 18*20 cm-es volt. 18*10 cm-es darabokra vágtam, majd egy ilyen bambusz vagy milyen tányéralátét szélére tettem az egyik darabot. Ja, a fényes fele legyen kívül, vagyis alul?én ezt nem is figyeltem megmondom õszintén.
Egyébként amit a nori lapról tudni kell:
?Nori a japán neve a különbözõ ehetõ tengeri füveknek ill. vörös algáknaktöbbek között. A végtermék egy megközelítõleg 18x20cm-es, 3 grammos, papír vékonyságú, sötét, fekete-zöld lap. Kiváló kalcium és vas forrás.? (Wikipédia)
Nori lap
Erre terítettem el a rizs egyik felét. Jól összenyomkodjuk, de vizezzük be a rizshez érés elõtt a kezünket, hogy ne tapadjon.
És akkor a rizs közepére tehetjük a tölteléket. Mivel nekem nem volt itthon más, kaliforniai paprikát csíkoztam bele.
Aztán a tányéralátét segítségével szépen szorosan feltekertem. Néha rászorítottam, hogy jól összetapadjon az egész.
Készül a sushi.
Ilyen guszta tekercset kaptam.
Készülnek a makik.
Elfeleztem mindkettõt, majd a felekbõl 3-3 darabot vágtam. Így lett 12 db makim.
Szójaszósszal és egy pötty wasabival tálaltam.
Dõzsölünk!
Legszívesebben azonnal betoltam volna pociba õket, ahogy elkészültek, de apa nem volt itthon. Nehezen, de megvártam és tökre megörült, mikor meglátta a konyhapulton õket. Meg is ettük úgy állva, támaszkodva, mártogatva, levegõért kapkodva?.Jó volt. Örült neki. Mondtam is, hogy veszünk lazacot és tiszta mázli, hogy hûtõházban dolgozik, jól le tudja fagyasztani -30 fokosra, hogy kihaljanak belõle a bacik, meg az ilyen kis gonosz kártevõk. Örült Õ is, örültem én is, tudok sushit gyártani, úgyhogy azt hiszem már meg is oldottam a szülinapomra az összes dolgomat.
Azért milyen kis guszták, nem? :)
Hamarosan három éves lesz a blog is! Tartsunk játékot? Az idei évtõl a blog születésnapját egybe kötöm az enyémmel, úgy egyszerûbb?..szóval hamarosan?
Csatlakozz hozzám a Facebookon is!
Aztán vissza költöztünk vidékre, eltelt pár év a sushi gondolata nélkül, majd egy lehetõségnek köszönhetõen egy pesti kiruccanás alkalmával elvesztettük sushi szüzességünket. És rákaptunk!
Kaliforniai maki sushi
Hiába, no, ami finom az finom! Nekünk bejött, de szerintem erre a finomságra is igaz: vagy szereted vagy nem. És pont.
Mi szeretjük, viszont ritkán jutunk hozzá és õszintén szólva mikor hozzájutnánk is 700 ft-ot fizetünk 6 db kis falatnyi boldogságért?..nem igazán éri meg.
Igaz életünkben eddig 2x rendeltünk sushit, de akkor is.
Szóval arra gondoltam, hogy el kellene készítenem itthon.
Jött is az ötlet, hogy megindokoljam miért kell megvennem a hozzávalókat: születésnapom lesz és arra gondoltam amolyan vendégváró falatoknak is készítenék makikat.
Utána is néztem, az e-bayrõl szándékoztam rendelni, csak nem találtam már az oldalt, ahonnan szerettem volna, így maradt belföld.
Rákerestem a neten, két üzletet találtam, ahonnan online vásárolni tudtam volna, de azon felül, hogy az anyagokat megveszem 2500 ft postaköltséget kellett volna fizetnem. Összességében 8000 ft alatt nem jöttem volna ki.
Ekkor jött Kata rokon csajom, aki járt Pesten és beugrott nekem az Ázsia Bt.-hez, ahol még sosem jártam, de tudtam, lehet kapni minden alapanyagot, ami nekem kell.
Mindent megvett és el is postázott nekem összesen 4500 ft-ért. És ebbõl kijön pár maki!
Ezeket vásárolta:- 1 csomag nori lap
- rizsecet
- wasabi
- sushi rizs
tölteléknek pár csík kaliforniai paprika
Sushi alapanyagok
Jól utána olvastam, hogyan kell elkészíteni, de ahogy csináltam rájöttem jobban féltem tõle, mint amennyire nehéz valójában a kivitelezése.
Egy adaghoz írom le a hozzávalókat, aztán ezt lehet felszorozni.
Ebbõl is 12 db kicsike maki lesz.
67 gramm sushi rizs
9 ml víz
6,6 ml mirin (vagy 6,6 ml rizsecet és hozzá 1 mk cukor, plusz negyed mk só)
1 nori lap
Kezdjük azzal, hogy a rizst annyiszor mossuk át, amennyiszer szükséges ahhoz, hogy tiszta legyen a víz.
Nekem a tradícionális 7 öblítés jött be. Ez a kép elég béna, de látszik, hogy az elsõ öblítéskor (kissé meg is morzsolgattam a rizs szemeket) milyen fehér lett a víz.
Szóval addig cseréljük a vizet, míg szép tiszta marad. Ekkor leöntjük róla és mehet egy kis lábasba a 9 ml vízzel együtt. Lefedve a legalacsonyabb lángon fõzzük míg elfõ róla a víz.
Sushi rizs
Ekkor egy konyharuhát teszünk a fedõ alá ? miután elzártuk a lángot -, visszatesszük a fedõt és hagyjuk legalább fél órán át puhulni a maradék gõzben.
Ezután vízszintesen elegyengetjük és elkészítjük a sushi zu-t.
Vagyis a mirinnel meglocsoljuk a rizst, ennek hiányában a rizsecetet meglangyítjuk és feloldjuk benne a cukrot és a sót.
Ezzel locsoljuk meg a rizst és fakanállal jól összekeverjük. (Én nem kevertem össze, úgy is jó volt, mert betöltés elõtt kissé összekevertem.)
Meglocsolva.
Hagyjuk a locsolt rizst állni egy órán át. Addig is hûl, plusz puhul még, magába szívja ezt a ?szirupot?.
És ekkor értettem meg, hogy a rizsecettõl (vagy mirintõl) van hal szaga a sushinak.
A nori lapom 18*20 cm-es volt. 18*10 cm-es darabokra vágtam, majd egy ilyen bambusz vagy milyen tányéralátét szélére tettem az egyik darabot. Ja, a fényes fele legyen kívül, vagyis alul?én ezt nem is figyeltem megmondom õszintén.
Egyébként amit a nori lapról tudni kell:
?Nori a japán neve a különbözõ ehetõ tengeri füveknek ill. vörös algáknaktöbbek között. A végtermék egy megközelítõleg 18x20cm-es, 3 grammos, papír vékonyságú, sötét, fekete-zöld lap. Kiváló kalcium és vas forrás.? (Wikipédia)
Nori lap
Erre terítettem el a rizs egyik felét. Jól összenyomkodjuk, de vizezzük be a rizshez érés elõtt a kezünket, hogy ne tapadjon.
És akkor a rizs közepére tehetjük a tölteléket. Mivel nekem nem volt itthon más, kaliforniai paprikát csíkoztam bele.
Aztán a tányéralátét segítségével szépen szorosan feltekertem. Néha rászorítottam, hogy jól összetapadjon az egész.
Készül a sushi.
Ilyen guszta tekercset kaptam.
Készülnek a makik.
Elfeleztem mindkettõt, majd a felekbõl 3-3 darabot vágtam. Így lett 12 db makim.
Szójaszósszal és egy pötty wasabival tálaltam.
Dõzsölünk!
Legszívesebben azonnal betoltam volna pociba õket, ahogy elkészültek, de apa nem volt itthon. Nehezen, de megvártam és tökre megörült, mikor meglátta a konyhapulton õket. Meg is ettük úgy állva, támaszkodva, mártogatva, levegõért kapkodva?.Jó volt. Örült neki. Mondtam is, hogy veszünk lazacot és tiszta mázli, hogy hûtõházban dolgozik, jól le tudja fagyasztani -30 fokosra, hogy kihaljanak belõle a bacik, meg az ilyen kis gonosz kártevõk. Örült Õ is, örültem én is, tudok sushit gyártani, úgyhogy azt hiszem már meg is oldottam a szülinapomra az összes dolgomat.
Azért milyen kis guszták, nem? :)
Hamarosan három éves lesz a blog is! Tartsunk játékot? Az idei évtõl a blog születésnapját egybe kötöm az enyémmel, úgy egyszerûbb?..szóval hamarosan?
Csatlakozz hozzám a Facebookon is!