Képviselõ fánk
sponsored links
Képviselõ fánk újra, de csak mert olyan finom és vétek lenne kizárólag farsang alkalmával sütni! No meg szerettem volna tavaszi fotókkal is megörökíteni. A karácsonyi hangulatú képekkel megírt bejegyzés itt található.
Hozzávalók a fánkhoz:
- 200 g liszt
- 200 g vaj
- 200 ml (2 dl) víz
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor
- 5 db felvert tojás
A fánkok elkészítése:
- A sütõt 200 fokra (gázsütõ 4-es fokozat) elõmelegítjük.
- A vizet a vajjal, sóval és cukorral összeforraljuk, hozzáadjuk a lisztet és összemelegítjük, kb. 3 percig kevergetjük, nem baj, ha kicsit serceg. A massza legyen csomómentes és kevergetés közben váljon el az edény falától.
- Egy keverõtálba félretesszük hûlni.
- Mikor már langyos a tészta, robotgéppel apránként hozzákeverjük a tojásokat. Lágy fényes tésztát kapunk.
- Habzsákba töltjük, és sütõpapírral bélelt gáztepsire dió vagy kisebb almácska nagyságú halmokat nyomunk, attól függõen, hogy nagy vagy kis (két harapásos) fánkokat akarunk.
- Elõmelegített sütõben 200 fokon sütjük úgy, hogy egy nagyobb tepsibe kétujjnyi forróvizet öntünk és a sütõ aljára helyezzük. Kb. 40 percig sütjük, de 20 percig semmiképpen ne nyissuk ki a sütõ ajtaját mert összeeshetnek a fánkok. A színérõl is láthatjuk mikor jó, mert szép zsemleszínûre sülnek.
- Még melegen vágjuk le a tetejüket egy recés késsel, mert a belsejében lévõ gõztõl összeeshet a tészta. A közepébõl kiszedhetjük a maradék tésztát, de nem muszáj, mert így is üreges annyira, hogy beleférjen a krém.
- A tészta sütését elõzõ este is megejthetjük, így másnapra marad a töltés.
Vaníliás krém:
- 2 csomag fõzõs vaníliapuding
- 100 g kristálycukor
- 500 ml (5 dl) tej
- 4 tojás
- 50 g porcukor
Tejszínes réteg:
- 250 ml (2,5 dl) tejszín
- 3 evõkanál porcukor
- 1 csomag habfixáló
Töltelékek elkészítése:
- A tojások fehérjét az 50 g porcukorral kemény habbá verjük.
- A pudingport a tojások sárgájával, a 100 g kristálycukorral és egy kicsi tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet hozzáadva sûrû krémet fõzünk.
- Még melegen összekeverjük a keményre vert tojásfehérjékkel.
- Hagyjuk langyosra hûlni, ezalatt a tejszínt a porcukorral elkezdjük felverni, majd óvatosan hozzászitáljuk a habfixálót és kemény habbá verjük.
- A vaníliakrémet és a tejszínt is csillagcsõrös habzsákba töltjük.
- A fánkokban elosztjuk a vaníliakrémet, majd a tetejükre nyomjuk a tejszínhabot.
- Rátesszük a tésztasipkákat és hûtõbe tesszük pár órára. Porcukorral tálaljuk.
Jó étvágyat!