Kéksajtos spenótkrémleves
sponsored links
Ebbõl a levesbõl csak ebédelni terveztem, bejegyzést írni róla nem, de annyira finom lett, hogy mégis megírtam. Bele lehet fulladni a friss spenótba a piacon, túl is vásároltam magam legutóbb. Ennek egyenesági következményeként volt a fagyasztóban kb. 40 deka megfonnyasztott spenót, kvázi püré. Egy kis kéksajt, némi tejszín és szerecsendió, egy löttyintésnyi citromlé, az én adagomra kevés csilipehely. Ennyi. Friss rozsos stanglival a legjobb.
Kis befõttes üvegben meg jó elvihetjük magunkkal oda, ahova épp megyünk.
Elkészítési idõ: kb. 10 perc
Hozzávalók (2 ? 3 fõre):
kb. 40 dkg spenót püré (friss spenótból legalább 1 kg, de inkább a duplája)
2 ? 3 ek. olívaolaj
3 közepes gerezd fokhagyma
só, frissen tekert bors
néhány nagyobb csipet frissen reszelt szerecsendió
4 ? 5 dl zöldségalaplé (víz is jó)
1 ek. kukoricaliszt
5 ? 6 dkg kéksajt
kb. 1 dl tejszín
1 ? 2 ek. citromlé
A spenótpürét 1 órával a fõzés elõtt kivettem a fagyasztóból.
Megpucoltam és késsel felaprítottam a fokhagymákat. Egy nagyobb csipetnyit félretettem belõle. Egy szélesebb, közebes lábast hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat, közepesre mérsékeltem alatta a hõt. Beledobtam a fokhagymát és 1 perc alatt, kevergetve megpároltam. Éppen csak annyira, hogy elinduljon az illata. Figyelni kell, mert nagyon könnyen megéghet, amitõl keserû lesz. Ezután rátettem a spenótot, felöntöttem az alaplével, majd sóztam és borsoztam, egy nagy csipetnyi szerecsendiót is adtam hozzá. Pár perc alatt összeforraltam. Ekkor beletördeltem a sajtot, megszórtam a félretett csipetnyi zúzott fokhagymával, majd botmixerrel az egészet krémesre kevertem. Hozzáadtam a kukoricalisztet is, a botmixerrel csomómentesre kevertem. Szépen besûrítette. Végül lassan, vékony sugárban belecsurgattam a tejszínt, majd az 1 ek. citromlevet. Alaposan elkevertem, egy kóstolás után még sóztam, és a maradék friss szerecsendiót is beleszórtam. Ha valaki savanykásabban szereti, tehet bele még egy ek. citromlevet.
Ha friss spenótból készítjük, ugyanez a menete, csak a spenót mosásával, elõkészítésével (ha nem bébi) és megfonnyasztásával tovább tart a folyamat. Haha, ezért érdemes a mélyhûtõben tartani fagyasztott spenótot is.
A facebookon itt találtok meg.
Karfiolkrémleves szerecsendióval, pirított zsemlekockával
Spenótos túrógaluska
Korianderes kukorica krémleves édesburgonya csipsszel
Zellerkrémleves pirított paprikával és szalonnapörccel
Kis befõttes üvegben meg jó elvihetjük magunkkal oda, ahova épp megyünk.
Elkészítési idõ: kb. 10 perc
Hozzávalók (2 ? 3 fõre):
kb. 40 dkg spenót püré (friss spenótból legalább 1 kg, de inkább a duplája)
2 ? 3 ek. olívaolaj
3 közepes gerezd fokhagyma
só, frissen tekert bors
néhány nagyobb csipet frissen reszelt szerecsendió
4 ? 5 dl zöldségalaplé (víz is jó)
1 ek. kukoricaliszt
5 ? 6 dkg kéksajt
kb. 1 dl tejszín
1 ? 2 ek. citromlé
A spenótpürét 1 órával a fõzés elõtt kivettem a fagyasztóból.
Megpucoltam és késsel felaprítottam a fokhagymákat. Egy nagyobb csipetnyit félretettem belõle. Egy szélesebb, közebes lábast hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat, közepesre mérsékeltem alatta a hõt. Beledobtam a fokhagymát és 1 perc alatt, kevergetve megpároltam. Éppen csak annyira, hogy elinduljon az illata. Figyelni kell, mert nagyon könnyen megéghet, amitõl keserû lesz. Ezután rátettem a spenótot, felöntöttem az alaplével, majd sóztam és borsoztam, egy nagy csipetnyi szerecsendiót is adtam hozzá. Pár perc alatt összeforraltam. Ekkor beletördeltem a sajtot, megszórtam a félretett csipetnyi zúzott fokhagymával, majd botmixerrel az egészet krémesre kevertem. Hozzáadtam a kukoricalisztet is, a botmixerrel csomómentesre kevertem. Szépen besûrítette. Végül lassan, vékony sugárban belecsurgattam a tejszínt, majd az 1 ek. citromlevet. Alaposan elkevertem, egy kóstolás után még sóztam, és a maradék friss szerecsendiót is beleszórtam. Ha valaki savanykásabban szereti, tehet bele még egy ek. citromlevet.
Ha friss spenótból készítjük, ugyanez a menete, csak a spenót mosásával, elõkészítésével (ha nem bébi) és megfonnyasztásával tovább tart a folyamat. Haha, ezért érdemes a mélyhûtõben tartani fagyasztott spenótot is.
A facebookon itt találtok meg.
Innen is szemezgethettek
Karfiolkrémleves szerecsendióval, pirított zsemlekockával
Spenótos túrógaluska
Korianderes kukorica krémleves édesburgonya csipsszel
Zellerkrémleves pirított paprikával és szalonnapörccel