Kéksajtos keksz (Stilton)

2017-04-21

sponsored links




Az ünnepekre készítettem, a sárgarépa-krémleves mellé. 
A krémes, erõs fûszeres zamatú Stilton-t, angol, eredet védett sajtot választottam
 a keksz fûszerezésére.
(Választhatunk más kéksajtot is, biztos vagyok benne, hogy akkor sem csalódunk
 ha édesebb v. még fûszeresebb, intenzívebb ízû mellett döntünk.)





A keksz 3 összetevõbõl készült (liszt, vaj, Stilton) kevés sót adtam még hozzá, 
illetve a tetejét fekete köménnyel szórtam meg.
A fekete kömény helyett õrölhetünk rá kevés borsot, vagy csipetnyi mákot (egész szem),
és fekete szezámmaggal is mutatós.
Az este összeállított tésztát, éjszaka hûtõben pihentettem, 
majd másnap egész vékonyra nyújtva apró virág kiszúróval szaggattam ki.
Gyorsan sül, figyeljünk oda.




Kéksajtos keksz
25 db 

Hozzávalók
120 g liszt
60 g teavaj
60 g sajt
csipet só (a sajttól függ)
tetejére
fekete kömény
(tojás megkenni, de lehet csak vízzel)

1) A lisztet a hideg vajjal és hideg sajttal összemorzsoltam, megkóstoltam és
 megpergettem sóval. (Végezhetjük géppel.)
Folpack fóliába csomagoltam és hûtõbe tettem.
(Nem muszáj egy éjszakát pihentetni, de min. 30 percre tegyük hûtõbe.)
2) A tésztát 30 perccel a feldolgozás elõtt kivettem a hidegrõl.
A folpack fólián (v. enyhén lisztezett felületen) 3-4 mm vastagságúra nyújtottam és 
kiszaggattam.
Sütõpapírral borított sütõlemezre rakosgattam.
Megkentem tojással és megszórtam a köménnyel.
(Nem szükséges ezért tojást feltörni, vízzel is lekenhetjük.)
Elõmelegített sütõben (180 fok), 10 - 12 perc alatt sült meg.
3) A sütõlemezen hagytam kihûlni, 
majd légmentesen zárható üvegbe pakoltam felhasználásig.







Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2017...

sponsored links

Keres?s