Kéken világító csirkehúst vásárolt egy ikrényi férfi
sponsored links
Vásárolt egy adag csirkemellet egy ikrényi férfi, melynek egy részét megsütötte, a másik részét viszont kintfelejtette éjszakára a konyhapulton. Hajnalban furcsa, kékes fény derengett a helyiségbõl, elõször azt hitte, égve hagyta a gázt, majd meglepõdve látta, hogy a hús világít.
A Kisalföld szerkesztõsége járt utána, hogy mi lehetett ennek az oka.
Elõször a gyõri Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezõgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karát keresték meg, ott laborvizsgálat nélkül nem akartak találgatni.
A Nébih budapesti központjában találkoztak már ilyen jelenséggel, két lehetséges magyarázatot adtak rá.
Az egyik szerint egy baktériumfajjal (Pseudomonas) szennyezõdhetett a hús. Ez a baktérium sötétben fluoreszkáló pigmenteket termel.
A másik szerint foszforvegyületek okozhatják a fényjelenséget, melyek a gyors csontnövekedés folytán épülnek a csontokba. Ez nem általános, így például a takarmányozás során is bekerülhetett az állat szervezetébe.
A Nébih azt hangsúlyozta, hogy ha a vásárlóban bármely ok miatt undort kelt az élelmiszer vagy visszatetszõnek találja azt, akkor ne fogyasszon belõle.
Mondjuk valószínûleg egy kéken foszforeszkáló csirkét figyelmeztetés nélkül sem akart volna elfogyasztani?
Fotók: Kisalföld/Bertleff A.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl!