Käsespätzle ? a hütte nudli
sponsored links
Amikor elõször síeltem, az elsõ hüttézésemkor a második dolog a käsespätzle volt, amivel találkoztam. Az elsõ meg a Stroh 54, amitõl majdnem ott maradtam a széken, de késõbb ennek hatására meg voltam gyõzõdve róla, hogy hamarosan én leszek a pálya ördöge.
Idén nem síeltünk. Csináltam helyette käsespätzle-t. Ez a nokedli kicsit más, mint amit a gulyáslevesbe szaggatunk. Lágyabb, könnyebb. Az érett ementálival pedig istenien egybe simulnak. A pirosra sült, kissé ropogós hagymáról már nem is beszélve, amit magában bármikor enni tudnék.
Holnap délig nem leszek éhes?
Hozzávalók:
50 dkg liszt (fele búza, fele rétesliszt)
4 tojás
fél tk. frissen reszelt szerecsendió
fél tk. só
1,25 dl tej
10 ek. forró víz
2 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
25 dkg érett, illatos ementáli sajt
só, bors
olaj bõségesen a hagyma sütéséhez
A kétféle lisztet egy nagyobb keverõtálba szitáltam. A közepébe mélyedést csináltam, beleütöttem az egész tojásokat, hozzáadtam a sót, a szerecsendiót és a borsot. Kézzel összedolgoztam a tojásokat a liszttel. Fokozatosan hozzáöntöttem a tejet, miközben egy nagyobb fakanállal kevertem. Ezután a forró vizet is beleöntöttem, 2 ? 3 kanalanként. Alaposan kikevertem a tésztát egészen addig, amíg már buborékok keletkeztek keverés közben. A tálat szorosan lefedtem és a hûtõbe tettem fél órára.
Amíg a tészta pihent, megpucoltam és felszeleteltem a vöröshagymákat. Egy magas falú serpenyõben bõséges mennyiségû olajat hevítettem, majd két részletben világos aranybarnára sütöttem a hagymát. Alaposan lecsöpögtettem és félretettem. A sajtot lereszeltem és letakarva félretettem.
Egy nagy fazékban vizet forraltam 1 ek. sóval. Amikor a víz felforrt és lobogott, egy galuskaszaggatóval több részletben a forró vízbe szaggattam a tésztát. Egyszerre nem túl sokat, hogy ne ragadjanak össze. Amikor a nudlik feljöttek a víz tetejére, leszûrtem, hideg vízbe tettem, és megint leszûrtem.
Amíg a nudlik fõttek, egy nagy serpenyõben közepes lángon felolvasztottam a vajat. Amikor a vaj kissé buborékozni kezdett, rádobtam a nudlikat, alaposan átforgattam õket, hogy a vaj mindegyiket bevonja. Rászórtam a már lereszelt ementálit és szépen lepirítottam. Egy kóstolás után még kicsit sóztam, borsoztam, még egy csipet szerecsendióval fûszereztem.
Tálaláskor megszórtam a sült hagymával. Piríthatunk még hozzá kockázott szalonnát és a kisült zsírral meglocsolhatjuk, hogy fokozzuk a kalóriákat.
Facebookon pedig itt találtok, ha keresnétek.
Forrás: http://divany.hu/gasztro/huetteillat-a-konyhabol-kase-spatzle/
Kék sajtos nudli
Kapros, túrós, cukkinis lasagne
Fûszeres fokhagymakrémleves
Fehér vadas marha, ahogy a Nagymamám csinálta
Idén nem síeltünk. Csináltam helyette käsespätzle-t. Ez a nokedli kicsit más, mint amit a gulyáslevesbe szaggatunk. Lágyabb, könnyebb. Az érett ementálival pedig istenien egybe simulnak. A pirosra sült, kissé ropogós hagymáról már nem is beszélve, amit magában bármikor enni tudnék.
Holnap délig nem leszek éhes?
Hozzávalók:
50 dkg liszt (fele búza, fele rétesliszt)
4 tojás
fél tk. frissen reszelt szerecsendió
fél tk. só
1,25 dl tej
10 ek. forró víz
2 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
25 dkg érett, illatos ementáli sajt
só, bors
olaj bõségesen a hagyma sütéséhez
A kétféle lisztet egy nagyobb keverõtálba szitáltam. A közepébe mélyedést csináltam, beleütöttem az egész tojásokat, hozzáadtam a sót, a szerecsendiót és a borsot. Kézzel összedolgoztam a tojásokat a liszttel. Fokozatosan hozzáöntöttem a tejet, miközben egy nagyobb fakanállal kevertem. Ezután a forró vizet is beleöntöttem, 2 ? 3 kanalanként. Alaposan kikevertem a tésztát egészen addig, amíg már buborékok keletkeztek keverés közben. A tálat szorosan lefedtem és a hûtõbe tettem fél órára.
Amíg a tészta pihent, megpucoltam és felszeleteltem a vöröshagymákat. Egy magas falú serpenyõben bõséges mennyiségû olajat hevítettem, majd két részletben világos aranybarnára sütöttem a hagymát. Alaposan lecsöpögtettem és félretettem. A sajtot lereszeltem és letakarva félretettem.
Egy nagy fazékban vizet forraltam 1 ek. sóval. Amikor a víz felforrt és lobogott, egy galuskaszaggatóval több részletben a forró vízbe szaggattam a tésztát. Egyszerre nem túl sokat, hogy ne ragadjanak össze. Amikor a nudlik feljöttek a víz tetejére, leszûrtem, hideg vízbe tettem, és megint leszûrtem.
Amíg a nudlik fõttek, egy nagy serpenyõben közepes lángon felolvasztottam a vajat. Amikor a vaj kissé buborékozni kezdett, rádobtam a nudlikat, alaposan átforgattam õket, hogy a vaj mindegyiket bevonja. Rászórtam a már lereszelt ementálit és szépen lepirítottam. Egy kóstolás után még kicsit sóztam, borsoztam, még egy csipet szerecsendióval fûszereztem.
Tálaláskor megszórtam a sült hagymával. Piríthatunk még hozzá kockázott szalonnát és a kisült zsírral meglocsolhatjuk, hogy fokozzuk a kalóriákat.
Facebookon pedig itt találtok, ha keresnétek.
Forrás: http://divany.hu/gasztro/huetteillat-a-konyhabol-kase-spatzle/
Innen is szemezgethettek
Kék sajtos nudli
Kapros, túrós, cukkinis lasagne
Fûszeres fokhagymakrémleves
Fehér vadas marha, ahogy a Nagymamám csinálta