Kávés kifli
sponsored links
Karácsonnyal kapcsolatos zakkantságom révén, akár nyár közepén is, ha borult idõ van folyton magával ragad a karácsonyvárás. Na nem, nem kezdem el díszbe öltöztetni a házat, ennyire azért nem durva a helyzet:))), de ilyenkor szívesen agyalok azon mit fogok majd sütni, mivel díszítek majd és ilyenkor szívesen nézelõdök mások karácsonyi bejegyzései között.
Még szerencse, mert így találtam rá erre a csodára Szofikánál. Azt kell mondanom minden kávérajongónak kötelezõ darab. Annak aki pedig olyan mint én és a kávét és a karácsonyt is imádja, annak biztosan bõvül majd a karácsonyi süti listája.
Kávés kifli
Hozzávalók:
- 4 g darált kávé
- 10 dkg vaj/margarin (vajjal vitathatatlanul finomabb)
- 15 dkg liszt
- 2 púpos ek. holland kakaó
- 1 csipet só
- 1 tojássárgája
- 1/2 tk. fahéj
- 4 dkg porcukor
- 10 dkg fehércsoki (nekem szükségem volt ennyire)
A tésztát osszuk 8 részre. Ezeket hosszú rúddá kellett volna sodorni és úgy felvagdalni nyolc felé, de én ehhez béna voltam, folyton elszakadt:) Ezért minden részt egy-egy vaskosabb hengerré höndörgettem és mindegyiket nyolc részre vágtam. Ezután egyesével sodortam õket meg és hajlítottam kiflivé. Kinek melyik módszer fekszik jobban, mindenki csinálja úgy, ahogy neki jó:)
A kifliket sütõpapírral bélelt tepsiben 180 C-on 10-12 perc alatt süssük készre.
Miután a kiflik kihûltek vízgõz fölött olvasszuk fel a fehércsokit és mártsuk bele a kiflik végét. Sütõpapírra téve hagyjuk õket megszáradni.
Jól záródó fémdobozban két-három hétig biztosan eltartható, de kizártnak tartom, hogy marad belõle akár egy darab is akkorra:)