Kávés csíkos kalács
sponsored links
Gyakran vagyok kísérletezõ kedvemben, ami azt jelenti, hogy szívesen próbálok valami olyan finomságot készíteni, amit eddig még nem. Az jutott eszembe, hogy sütök egy kávés csíkos kalácsot. Nos, a mintázattal nem voltam 100%-osan elégedett, de mégis megmutatom, mert annyira puha és finom lett, hogy mindenképpen említést érdemel.
Igazán foszlós péksüti, ami nem túl édes, de egy kis vajjal, mézzel vagy lekvárral megkenve könnyû fogás reggelire, egy ebéd után, vagy akár uzsonnára is remek.
Érdemes megvárni, míg teljesen kihûl, mert úgy szebben szeletelhetõ.
Hozzávalók:
*30 dkg liszt
*5 dkg rétesliszt
*1 nagy csipet só
*2 ek cukor
*2 dl tej
*2,5 dkg friss élesztõ
*1 tojás sárgája
*1 ek vaj
*1 ek zsír
A csíkozáshoz:
*2 ek azonnal oldódó kávé
*1 ek tej
*1-2 ek liszt
A lekenéshez:
*1 kisebb tojás
*1 ek tej
A liszteket a sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk a langyos tejben felfuttatott élesztõt, a cukrot, a zsiradékokat és rugalmas tésztát dagasztunk. Két egyenlõ részre osztjuk. Az egyikhez adjuk a tejben feloldott kávét és 1-2 evõkanál liszttel összedolgozzuk.
Letakarva legalább 1 órát kelesztjük mindkettõt.
A tésztákat enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra és 4 mm vékonyra elnyújtjuk. A fehér lapra helyezzük a kávésat, majd a nyújtófát párszor átgurítjuk rajta. Feltekerjük, és sütõpapírral bélelt kalács formába rakjuk.
Letakarva 30 percet kelesztjük. Lekenjük egy kissé felvert tojás és tej keverékével, majd 180 fokra elõmelegített sütõben alul-felülsütéssel 30 perc alatt megsütjük.
Érdemes egy saslikpálcával átszúrni, hogy nem ragad-e már a tészta a pálcára.
Lekenjük tejjel, majd ha teljesen kihûlt, akkor recés késsel szeleteljük.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.