Kávékrémes répatorta
sponsored links
Mielõtt egy csokorba összegyûjtve megmutatnám nektek, hogy milyen finomságok kerültek az asztalra a húsvéti asztalra családi ebédeinken, szeretnék eldicsekedni életem elsõ - de nem utolsó - répatortájával. Sajnálom, hogy még csak most vettem rá magam arra, hogy készítsek egyet, de bevallom õszintén, nekem is fenntartásaim voltak a répás sütikkel kapcsolatban, mint olyan sok mindenkinek.
Igaz, hogy a tesóm utólag felvilágosított, hogy õ már sütött egyszer répás süteményt, amit megettem és még ízlett is nekem, de bevallom õszintén, elfelejtettem...
Viszont erre a húsvétra eltökéltem, hogy mindenképpen répatortát sütök. Sok receptet átnéztem, végül egyik kedves olvasónk Zsuzsi blogján találtam meg a számomra legszimpatikusabbat. Ráadásul az õ ízlésében megbíztam, mert nagyon sok olyan étel receptje olvasható az oldalán, amit én is szeretek. :) Mint utólag kiderült, nagyon jól döntöttem.
Húsvét elõtt egy nappal készítettem el a tortát, tehát szombaton. Egy napig a hûtõben tároltam, szerintem jót tett neki a hidegen állás.
Zsuzsi receptjéhez képest annyit változtattam rajta, hogy a hozzávalókból másfélszeres mennyiséget vettem, féltem, hogy nem tudom kettévágni a tortát, ha szimpla adagból készítem.
Hozzávalók a tortalaphoz (nálam):
- 45 dkg sárgarépa
- 3 tojás
- 2,1 dl olaj
- 22,5 dkg cukor
- 12 dkg dió
- 26 dkg liszt
- 1,5 teáskanál sütõpor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál õrölt fahéj
A sárgarépát megpucoltam és az aprítógépemmel felaprítottam. A diót is ebben az eszközben daráltam durvára.
A tojásokat a cukorral fehéredésig kevertem. Hozzáöntöttem az olajat és összedolgoztam vele. Belekevertem a sárgarépát és a diót. A lisztet elvegyítettem a sütõporral, szódabikarbónával és a fahéjjal és apránként hozzáadtam a sárgarépás masszához, jól kikevertem.
A 26 cm átmérõjû sütõformám aljára sütõpapírt terítettem, oldalát kivajaztam-liszteztem. Beleöntöttem a tésztát és 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 40 percig sütöttem. Tûpróbával ellenõriztem, hogy elkészült-e.
Zsuzsinak igaza volt, fantasztikus illat szállt a sütõbõl. Amikor elkészült a tortalap, azonnal tálra borítottam, lehúztam róla a sütõpapírt és félretettem, hogy hûljön. Ezalatt elkészítettem a krémet.
Imi kávé ízû krémre szavazott, amikor megkérdeztem, hogy mivel töltsem meg a tortát. Szeretek mascarponéval dolgozni, ezért úgy gondoltam, tökéletes lesz alapnak.
Hozzávalók a krémhez:
- 75 dkg mascarpone
- 3 dl habtejszín
- 2 csomag habfixáló
- 2 dl kávé
- 3 evõkanál porcukor
A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval együtt kemény habbá vertem. A mascarponét elkevertem a kávéval majd hozzádolgoztam a tejszínhabot is.
A kihûlt tortalapot kettévágtam - fent látható, hogy milyen szépen kirajzolódtak benne a sárgarépa- és diódarabok - és megkentem a krém felével. Rátettem a második lapot és a krém másik felével bevontam a tetejét. Még nem volt kész, hiányzott róla a díszítés.
Hozzávalók a díszítéshez:
- 1 dl habtejszín
- fél evõkanál porcukor
- 25 dkg mascarpone
+ marcipánfigurák, darált dió, reszelt sárgarépa, stb.
A tejszínt a cukorral kemény habbá vertem és hozzádolgoztam a mascarponét. Ezzel a krémmel egyenletesen bevontam a torta tetejét, hogy szép fehér legyen, jól mutassanak rajta a színes marcipánfigurák, amivel végül feldíszítettem.
És készen is volt, mehetett a hûtõbe!
A torta nagy sikert aratott, nekem is nagyon ízlett ezzel a hûvös kávés krémmel és a puha, diós-sárgarépás alappal. Biztos, hogy elkészítem máskor is, más ízesítésû krémmel.
Köszönöm a receptet, Zsuzsi!
Igaz, hogy a tesóm utólag felvilágosított, hogy õ már sütött egyszer répás süteményt, amit megettem és még ízlett is nekem, de bevallom õszintén, elfelejtettem...
Viszont erre a húsvétra eltökéltem, hogy mindenképpen répatortát sütök. Sok receptet átnéztem, végül egyik kedves olvasónk Zsuzsi blogján találtam meg a számomra legszimpatikusabbat. Ráadásul az õ ízlésében megbíztam, mert nagyon sok olyan étel receptje olvasható az oldalán, amit én is szeretek. :) Mint utólag kiderült, nagyon jól döntöttem.
Húsvét elõtt egy nappal készítettem el a tortát, tehát szombaton. Egy napig a hûtõben tároltam, szerintem jót tett neki a hidegen állás.
Zsuzsi receptjéhez képest annyit változtattam rajta, hogy a hozzávalókból másfélszeres mennyiséget vettem, féltem, hogy nem tudom kettévágni a tortát, ha szimpla adagból készítem.
Hozzávalók a tortalaphoz (nálam):
- 45 dkg sárgarépa
- 3 tojás
- 2,1 dl olaj
- 22,5 dkg cukor
- 12 dkg dió
- 26 dkg liszt
- 1,5 teáskanál sütõpor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál õrölt fahéj
A sárgarépát megpucoltam és az aprítógépemmel felaprítottam. A diót is ebben az eszközben daráltam durvára.
A tojásokat a cukorral fehéredésig kevertem. Hozzáöntöttem az olajat és összedolgoztam vele. Belekevertem a sárgarépát és a diót. A lisztet elvegyítettem a sütõporral, szódabikarbónával és a fahéjjal és apránként hozzáadtam a sárgarépás masszához, jól kikevertem.
A 26 cm átmérõjû sütõformám aljára sütõpapírt terítettem, oldalát kivajaztam-liszteztem. Beleöntöttem a tésztát és 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 40 percig sütöttem. Tûpróbával ellenõriztem, hogy elkészült-e.
Zsuzsinak igaza volt, fantasztikus illat szállt a sütõbõl. Amikor elkészült a tortalap, azonnal tálra borítottam, lehúztam róla a sütõpapírt és félretettem, hogy hûljön. Ezalatt elkészítettem a krémet.
Imi kávé ízû krémre szavazott, amikor megkérdeztem, hogy mivel töltsem meg a tortát. Szeretek mascarponéval dolgozni, ezért úgy gondoltam, tökéletes lesz alapnak.
Hozzávalók a krémhez:
- 75 dkg mascarpone
- 3 dl habtejszín
- 2 csomag habfixáló
- 2 dl kávé
- 3 evõkanál porcukor
A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval együtt kemény habbá vertem. A mascarponét elkevertem a kávéval majd hozzádolgoztam a tejszínhabot is.
A kihûlt tortalapot kettévágtam - fent látható, hogy milyen szépen kirajzolódtak benne a sárgarépa- és diódarabok - és megkentem a krém felével. Rátettem a második lapot és a krém másik felével bevontam a tetejét. Még nem volt kész, hiányzott róla a díszítés.
Hozzávalók a díszítéshez:
- 1 dl habtejszín
- fél evõkanál porcukor
- 25 dkg mascarpone
+ marcipánfigurák, darált dió, reszelt sárgarépa, stb.
A tejszínt a cukorral kemény habbá vertem és hozzádolgoztam a mascarponét. Ezzel a krémmel egyenletesen bevontam a torta tetejét, hogy szép fehér legyen, jól mutassanak rajta a színes marcipánfigurák, amivel végül feldíszítettem.
És készen is volt, mehetett a hûtõbe!
A torta nagy sikert aratott, nekem is nagyon ízlett ezzel a hûvös kávés krémmel és a puha, diós-sárgarépás alappal. Biztos, hogy elkészítem máskor is, más ízesítésû krémmel.
Köszönöm a receptet, Zsuzsi!