Kávéhabos-marcipános-csokoládé torta (E80)
sponsored links
A családomban három férfi született márciusban.
Ezt a tortát, a közös ünnepi ebédre készítettem.
Nagyon tömény :) igen vékonyka szelet elegendõ belõle.
A recept kevés változtatással a Tortaiskolából átvéve, ahol további remek recepteket,
trükköket, praktikákat tanulhatunk, érdemes ellátogatni.
Köszönöm a receptet! ?
Az eredeti tortát ? Auguszt Elemér elismert cukrász születésnapjára készítették
? Violetta oldalán azt is megtudhatjuk hányadikra.
A torta igen összetett, kissé idõigényes,
de cukrászvégzettség nélkül is könnyedén elkészíthetõ.
de cukrászvégzettség nélkül is könnyedén elkészíthetõ.
Kétféle piskóta (dobos és sand), csokoládé ganache, marcipán,
kávés habos krém és kakaópor. Hm. nagyon finom.
A kevés változtatásról
Vegetáriánus vagyok, szerettem volna az ünnepelés során a tortát megkóstolni,
ezért a krémhez szükséges zselatint, algára, azaz agar-agarra cseréltem.
Amennyiben erre a változtatásra nincs szükség, javaslom az eredeti leírás szerint dolgozni,
mert az agar-agar beledolgozása nehezebb.
Kávés marcipános csokoládétorta
22 cm-es formában sütve
Hozzávalók
Dobos piskóta
50 g tojássárgája
50 g tojásfehérje
50 g porcukor
50 g finomliszt
10 g olvasztott vaj
Sand piskóta
100 g tojássárgája
50 g egész tojás
70 g kristálycukor
70 g finomliszt
45 g olvasztott vaj
Csokoládé ganache
500 g 72 %-os csokoládé
250 g habtejszín
Marcipán
Bella % marcipánt (Aldi) használtam
Kávés krém
500 g habtejszín
50 g porcukor
1 adag ristretto felére beforralva ?
agar-agar
Díszítéshez
kakaópor
Hûen követtem az elkészítés menetét:
1) Ganache
A tejszínt felmelegítettem, az összetördelt csokoládé belerakosgattam, és
kézi habverõvel krémesre kevertem.
Kihûtöttem.
A sütõt bekapcsoltam 160 fokra, alsó-felsõ sütésre állítottam.
A kapcsos tortasütõbe pedig beleszabtam a sütõpapírt.
2) Sand piskóta
A vajat megolvasztottam, félretettem.
A tojásokat elkevertem a cukorral és vízgõz felett felmelegítettem.
A ajánlott hõmérsékletet hõmérõ nélkül tapintással ellenõriztem.
Amikor már a kezemnek kellemetlen meleg volt a massza, jónak ítéltem :).
Ekkor géppel/habverõvel addig vertem, míg kb. négyszeresére növekedett.
Beleszitáltam a kimért lisztet, majd belecsorgattam a meleg vajat,
és "teátrális" mozdulatokkal összedolgoztam.
Belesimítottam a tepsibe és megsütöttem.
Rácsra tettem, hagytam kihûlni.
3) Dobos piskóta
A sütõ hõmérsékletét 180 fokra feljebb vettem.
A vajat megolvasztottam, félretettem.
A tojásokat szétválasztottam.
A fehérjét a fele cukorral kihabosítottam,
másik tálban a sárgáját a másik fele cukorral szintén.
A két habot óvatosan összeforgattam, majd hozzáadtam az átszitált lisztet,
végül az éppen csak langyos vajat.
Határozott, könnyed mozdulatokkal összekevertem, összeforgattam
és belesimítottam a közben kihûlt és új sütõpapírt kapott formába.
Sütõbe toltam és ezt is készre sütöttem.
(Figyeljünk, hogy a kétféle piskótának eltér a sütési hõmérséklete és a sütési ideje!)
A formából kivettem, majd rácsra téve hagytam kihûlni.
4) Kávés krém
Az agar-agart a gyártó javaslata szerint elõkészítettem.
A bivalyerõs ristrettót felére beforraltam.
A habtejszínt a cukorral felvertem, majd összedolgoztam a hozzávalókat.
5)
a) A lehûlt ganache-t kémessé habosítottam.
b) A marcipánmasszát két réteg folpack fólia között a kívánt méretre nyújtottam.
A túllógó széleket levágtam.
Félretettem.
c) A marcipánmaradékból picike golyókat formáztam.
Szállításra várva :) |
6) Összeállítás
- A kapcsos tortasütõmbe (aljára sütõpapírt tettem)
belehelyeztem a kihûlt Sand piskótát.
- Rákentem a párizsikrém felét.
- A marcipánt ráterítettem.
- Rákentem a párizsikrém másik felét, de
egész keveset hagytam a díszítéshez.
(A félretett pici marcipángolyókat bevontam vele.)
- Ráborítottam a dobos piskótát.
- Ráhalmoztam a kávés habot.
Megszórtam a kakaóporral és díszítettem a marcipános csokoládégolyókkal.
Hûtõben kihûtöttem.
Másnap tálalás elõtt, a tetejét kevés kakaóporral újra meghintettem...
Másnap tálalás elõtt, a tetejét kevés kakaóporral újra meghintettem...
A kertben:
Kaukázusi nefelejcs
Krókuszok