Kásás sertéshús

2012-01-17

sponsored links


"A mindennapi étkezés mellett a kásaételeknek az ünnepi asztalon is megvolt a helye. Az ilyenkor egykor hagyományos kásaételek a régebbi alapanyagból, kölesbõl, rizsbõl, és árpából készültek.
Az ünnepek közül kásaétel elsõsorban a szilveszteri/újévi, valamint a lakodalmi étkezéshez kapcsolódott. Mindkét esetben beépült a szokás- és hiedelemrendbe, lezáró (kitolókása) és újrakezdõ, az új szakaszra bõségvarázsló szerepben (sok kásaszem: szaporodás, sok pénz). A szilveszteri/újévi önálló kásaétel Erdély kivételével az egész magyar nyelvterületen szokásos volt még a századfordulón.
A köleskása és rizskása a parasztlakodalomban egyaránt szóba jött, ahol is egy vagy két fogás volt kásaétel. A baromfis-kása helyére az Alföldön egyre erõteljesebben juhhúsos kása került - fõként kölesbõl - a juhtartás 19. századi fellendülésével. Mindezeket a húsos kásákat az Alföldön az szorította ki, hogy a pörkölt/paprikás hús lakodalmi étel rangjára emelkedett.
A 19. század derekáig gyakori többnapos lakodalmakban kásaételt az utolsó napon tálaltak ebédre kitolókásának, ami a vendégség végét jelezte.
Az önálló kásaétel az ünnepi étrendekrõl valamivel korábban tûnt el, mint a mindennapi táplálkozásból. Ez azzal magyarázható, hogy noha az ünnepi étrend a mindennapinál erõsebben kötõdik a hagyományos formákhoz, ugyanakkor viszont az ünnepi alkalmak az újítások bemutatására is lehetõséget adnak. A lakomazáró édes kását a lakodalomban végül is a tortafélék váltották fel. A húsos és édes kásák kiszorulásával a lakodalom esetében egy olyan étrendszerkesztés tûnt el a 20. században, amely a parasztságnál feltehetõen a késõ középkortól szokásos lehetett."  Forrás.
Ma egy finom húsos köleskását hoztam. Szalonna nélkül egészségesebb lenne, de kár lenne kihagyni, amikor olyan jó!

Hozzávalók:
    50 dkg sertéslapocka
    6-8 dkg füstölt szalonna
    2 közepes fej vöröshagyma
    1 csokor petrezselyemzöld ...

Folytats a blogon ... reformkorikonyha.blogspot.com/2012/01...

sponsored links

Keres?s