Káposztás pogácsa

2014-06-17

sponsored links

Vannak dolgok, amit az ember gyerekkorában kifejezetten utál, ilyen volt nálam a káposztás pogácsa (meg minden más káposztás dolog is, többek között).

Aztán a tinédzserkor végére elmegy a kedvünk a lázadástól és megkóstolunk mindent, amire mások azt mondják, hogy finom. Sõt szerintem egy kicsit az ízlelésünk is megváltozik, már, ami engem illet. Nagymamám a mai napig nem tud napirendre térni afelett, hogy egy vékonyka, rettenetesen finnyás gyerekbõl egy szakácstudományba szerelmes, (majdnem) mindent megevõ felnõtt lettem. És most én vívom az evéssel kapcsolatos harcokat a gyerekeimmel, bár a tapasztalataim miatt semmit nem  erõltetek, inkább olyat fõzök-sütök, ami tuti siker.

Szóval, visszakanyarodva a káposztához, hoztam egy pogireceptet, ami tökéletes arra, hogy a hûtõben már egy hete árválkodó, hirtelen ötlettõl vezérelve megvásárolt káposztát felhasználjuk. De ha van maradék párolt káposzta, összevágva az is tökéletes benne. Ja, és a gyerekeim is megették :)

Tessék:

Káposztás pogácsa

DSC_6077s 

Hozzávalók:

20 dkg káposzta

50 dkg liszt

1,5 dl tej

2 kk cukor

2,5 dkg élesztõ

10 dkg + 1 kk kacsazsír

Só, bors

2 tojás



A káposztát durvára reszeljük. Egy lábasban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a káposztát. Megsózzuk, -borsozzuk, kevergetve pirítani kezdjük. Mikor már majdnem puha, 1 kk cukorral megszórjuk. Addig kevergetjük, míg enyhén megbarnul. Félretesszük, kihûtjük.

A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a másik kk cukrot és az élesztõt, felfuttatjuk.

Egy tálba tesszük a lisztet, a 10 dkg kacsazsírt, 1 tojást és az élesztõs tejet. Összegyúrjuk, nedves konyharuhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkán egy cm vastagra nyújtjuk, elosztjuk rajta a káposztát. Két oldalról középre hajtjuk a tésztát, majd alulról és felülrõl is.

DSC_6059s

DSC_6063s

Ismét vékonyra nyújtjuk (ha kell, lisztet szórunk rá, hogy ne ragadjon), majd megismételjük az elõzõ hajtogatást. Végül 1,5 cm-esre nyújtjuk, késsel megmintázzuk a tetejét, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütõpapíros tepsire sorakoztatjuk, 180 fokos sütõben készre sütjük.

DSC_6079s


Hasonló bejegyzések:




DSC_4775s
Második pogácsa



Három nemzet konyhája


O
Jamie Oliver ? az elsõ kedvenc



Változatok egy formára




Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s