Káposztás pogácsa
sponsored links
Újabb nem szoktam recept, azaz káposztás pogácsát sem szoktam sütni. Eddig. Erõsen átértékelõdõben a dolog.
Történt, hogy kapusznyikát sütöttem, de a férjem kedvéért a bedagasztott tészta egy részébõl kakaós csigát kellett készítenem. A megpárolt káposzta így sok lett, a maradékot kidobni nem volt szívem, hát félretettem. Két nap után jutott eszembe elõvenni a hûtõbõl és mivel a legelsõ gondolatom a pogácsa volt, hát ez lett belõle. Amíg a káposzta a konyhapulton szobahõmérsékletûre melegedett, a tészta is szépen megkelt hozzá.
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütõgépbe helyeztem, tészta programon dagasztani kezdtem. Amikor már szépen összeállt a tészta, kanalanként hozzáadtam az olvasztott vajat, majd hagytam, hogy a gép alaposan kidolgozza. A dagasztás végén egy evõkanálnyi liszttel megszórtam a tetejét és hagytam a gépben duplájára kelni (kb. 2 óra).
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, egyszerûen kézzel kilapogattam (a nyújtófa használata nem hátrány), megkentem a káposzta felével és harmadolva hajtogattam (balról-jobbról-fentõl-lentrõl). Letakarva nagyjából 20 percig pihentettem, majd kinyújtottam, rákentem a káposzta maradékát és újra hajtogattam. Ismét 20 percig pihentettem (szintén letakarva). Ezután a tésztát ujjnyira nyújtottam, 5 centi átmérõjû pogácsaszaggatóval kiszúrtam és sütõpapíros tepsibe rakosgattam (két tepsibe fért el). Letakartam és egy órán keresztül kelni hagytam.
A kelesztés végén a sütõt elõmelegítettem 200-210 °C-ra. A pogácsák tetejét felvert tojással megkentem és a forró sütõben addig sütöttem, míg szép színük lett. Rácson hagytam kihûlni.
Ami maradt, zacskóba került - az utolsó 4 darabka még két nap elteltével is nagyon finom, puha volt. Egészen biztos, hogy lesz ismétlés. :)
Hozzávalók: ...
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütõgépbe helyeztem, tészta programon dagasztani kezdtem. Amikor már szépen összeállt a tészta, kanalanként hozzáadtam az olvasztott vajat, majd hagytam, hogy a gép alaposan kidolgozza. A dagasztás végén egy evõkanálnyi liszttel megszórtam a tetejét és hagytam a gépben duplájára kelni (kb. 2 óra).
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, egyszerûen kézzel kilapogattam (a nyújtófa használata nem hátrány), megkentem a káposzta felével és harmadolva hajtogattam (balról-jobbról-fentõl-lentrõl). Letakarva nagyjából 20 percig pihentettem, majd kinyújtottam, rákentem a káposzta maradékát és újra hajtogattam. Ismét 20 percig pihentettem (szintén letakarva). Ezután a tésztát ujjnyira nyújtottam, 5 centi átmérõjû pogácsaszaggatóval kiszúrtam és sütõpapíros tepsibe rakosgattam (két tepsibe fért el). Letakartam és egy órán keresztül kelni hagytam.
A kelesztés végén a sütõt elõmelegítettem 200-210 °C-ra. A pogácsák tetejét felvert tojással megkentem és a forró sütõben addig sütöttem, míg szép színük lett. Rácson hagytam kihûlni.
Ami maradt, zacskóba került - az utolsó 4 darabka még két nap elteltével is nagyon finom, puha volt. Egészen biztos, hogy lesz ismétlés. :)
Hozzávalók: ...