Káposztás pogácsa
sponsored links
Az utazás maga az otthon.
(Baso)
Már régen sütöttem pogácsát. Ha igazán õsziesre hangoltam volna magam, diósat sütök. Mert az olyan szürethez való. Mert isteni eszegetni hozzá a mézédes szõlõt a nagy diófa árnyékában... elmélázva azon, milyen jó is, hogy Isten megteremté a szõlõt. És elmélázva azon, hogy bizony a darazsakat kifelejthette volna a repertoárból. De se diófa, se árnyék, se darazsak, se szõlõszedés... Régi emlékek ezek. Így hát káposztás lett a pogácsa. No ez sem rossz ám! És most hogy jobban belegondolok... Mert e mellé pedig kitûnõen illik egy-két pohárka pincehideg óbor. Úgyhogy nem is igaz... Ez is igazi szüretelõs pogácsa! :)
Pogácsát kevesen tudnak igazán jót sütni. Életem során leginkább kõkemény, ízetlen darabokat kóstoltam elég nagy számban. Anyu viszont csodás volt ebben a mûfajban. Tõle tanultam, mik a jó pogi titkai. A pogácsa sem egy méricskélõs mûfaj. Azért most mértem, hogy tudjak receptet adni, de sosem szoktam. A titkok tehát: mindig joghurttal vagy kefírrel vagy aludttejjel vagy kultúrával készítem. Ez a folyadék. Ettõl lesz olyan igazi pogácsaíze, és ettõl lesz többek között finom lágy a tészta. Tehát a ...