Káposztás pogácsa
sponsored links
Limara receptje alapján sütöttem, csak fél adagból. Kb. 45 db lett belõle.
Amit én változtattam: csak tojássárgáját tettem bele, a tejfölbõl pedig 20 dkg-ot, bort nem tettem , mert nem volt itthon. A káposztához pedig egy kicsi hagyma felét is hozzávágtam.
Hozzávalók kb. 45 db-hoz (ahogy én csináltam):
50 dkg simaliszt
1 evõkanál só
25 dkg vaj (én margarínt tettem)
1 tojás sárgája
20 dkg tejföl
fél teáskanál kristálycukor
fél dl tej
2,5 dkg élesztõ.
A káposztához:
egy kisebb káposzta fele
egy kicsi fej hagyma fele
olaj (2-3 evõkanál)
só
bors.
+ tojás a lekenéshez
szezámmag a tetejére.
Én a káposztát elõzõ este készítettem el. Lereszeltem, apró kockákra vágva hozzáadtam a kicsi fej hagyma felét, besóztam, 15 perc után kicsavartam a levét és olajon kevergetve aranybarnára pirítottam, utána pici õrölt borssal ízesítettem. Hagytam kuhûlni.
A tésztához a langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztõt.
A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzágyúrjuk a tejfölt, a tojás sárgáját és a felfuttatott élesztõt. A tésztát kelesztõtálban letakarva hidegre tesszük.
Utána kinyújtottam, a tészta 2/3-án szétkentem a pirított káposztát (egyszerre kentem rá az egészet), a képen látható módon hajtogattam. (3x - 20 percenként, közben hûtõben pihent a tészta). Végül ujjnyi vastagra nyújtottam, berácsoztam, 5 cm-es szaggatóval kiszaggattam, tojással lekentem, megszórtam szezámmaggal. 200 fokon kb 30 percig sütöttem.