Káposztás lángos
sponsored links
A lángos igazi Hungarikum, piacok, fesztiválok, strandok elengedhetetlen kelléke.
Eredete egyidõs lehet a kenyér sütéssel. Kezdetben kemencében készítették, kenyér sütés elõtt a megkelt kenyér tésztából kiszakítottak egy-egy kisebb darabot, kézzel kihúzkodták és a kemence elülsõ részén, a parázson megsütötték. Gyorsan készen volt a gyerekek legnagyobb örömére. Tejföllel, lekvárral megkenve fogyasztották.
Innen ered a neve is, a láng szóból alakult ki a langalló vagy lángos elnevezés. A kemencés langalló manapság reneszánszát éli, a vásárok népszerû eledele ismét.
Amikor a házi kenyér sütés hagyománya megszûnt, a lángost forró zsírban, majd olajban sütötték ki. Tésztája lágyabb kenyér tészta, vagy burgonyás kenyér tészta lehet.
A hagyományos lángos mellett érdemes kipróbálni a káposztás lángost is, ellenállhatatlanul finom!
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1,5 tk. só
- 3 dl víz
- 3 dkg élesztõ
- 50 dkg káposzta
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál bors
- 1 teáskanál cukor
- 2 ek. olaj
- 1 liter olaj a sütéshez.
A káposztát lereszeljük, elkeverjük a sóval és kb. 20 percig állni hagyjuk, hogy a levét kiengedje.
Ezután kinyomkodjuk és a felmelegített 2 evõkanál olajon puhára pároljuk. A sütés végén megszórjuk a cukorral, és rövid ideig tovább sütjük. Végül meghintjük a borssal. Kihûtjük.
A kézmeleg vízben feloldjuk az élesztõt.
A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval. Az élesztõs vízzel bedagasztjuk. Végül hozzáadjuk a kihûlt káposztát és óvatosan beledolgozzuk.
A tálat letakarjuk és 40-45 percig pihentetjük.
Olajos kézzel gombócokat szakítunk belõle, 8-10 darabot. A gombócokat további 10-15 percig pihentetjük.
Egy nagyobb serpenyõben megmelegítjük az olajat.
A tésztagombócokat olajos kézzel kihúzkodjuk és óvatosan a bõ, forró olajba csúsztatjuk. Sütés közben a tésztát az olaj alá nyomkodjuk.
Oldalanként 2-3 percig sütjük, majd papírtörlõre szedjük, hogy a felesleges zsiradék lecsepegjen róla.
Sóval, tejföllel kínáljuk.