Káposztás hajtogatott pogácsa
sponsored links
Már egyszer készítettem ilyen pogácsát, de most egy kicsit változtattam az arányokon. Nagyon könnyû, puha finomság született belõle. Még a gyerekek is szívesen eszegették.
Hozzávalók 20 db pogácsához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*2 kk só
*10 dkg tyúkzsír
*10 dkg tyúkzsír
*2,5 dkg élesztõ
*1,5 dl tej
*1 tk cukor
*1 tojás sárgája
*3 púpos ek tejföl
Hajtogatáshoz:
*1 kis fej káposzta (lereszelve mérve 30 dkg)
*5-6 ek olaj
*1 kk só
*1 csapott kk õrölt bors
Lekenéshez:
*1 kisebb tojás felverve
Az élesztõt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és meghintjük a cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, meghintjük a sóval, elmorzsoljuk benne a zsírt.
Hozzáadjuk a felfutott élesztõt, a tojás sárgáját, a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
A káposztát lereszeljük, a torzsa részt és a vastag ereket nem használjuk fel. Egy serpenyõben a felforrósított olajon megpirítjuk, sózzuk, meghintjük 1 kk borssal. Hagyjuk kihûlni.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
A káposztát egyenletesen elosztjuk rajta.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felsõ sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 15 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 15 perc pihenés, nyújtás, hajtogatás, pihenés.
Elnyújtjuk kb. 2cm vastagra, egy éles késsel bevágjuk a tetejét, egy lisztbe mártott, közepes méretû pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.
Sütõpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb. Elõmelegítjük a sütõt és addig kb. 20 percet kelesztjük a pogácsákat. A tetejüket lekenjük egy felvert tojással.
Elõmelegített sütõben 20 perc alatt 180 fokon hõlégkeveréssel megsütjük.