Káposztás csiga
sponsored links
Még mindig a sós kelt tészta bûvöletében...
Valamelyik nap káposztás tészta volt az ebéd egyik fogása. Fél fej - késes robotgépben egészen apróra darált - káposztát pároltam-pirítottam meg hozzá. De mert a fõtt tésztának csak felébõl lett káposztás tészta, a káposzta nagyon sok lett volna, így annak a felét félreraktam a káposztás csiga kísérlethez.
Délután aztán gyorsan bedagasztottam a szokásos "csiga tésztát", és amikor szépen összeállt, beledagasztottam a félretett káposztát. Szokásos módon kelesztettem, kinyújtottam, kevés olajjal megkentem, feltekertem, és sütõpapírral bélelt kis tepsibe pakoltam, 175 fokra elõmelegített, légkeverésre állított sütõben 22 percig sütöttem. Gyönyörû lett és isteni illatokat árasztott.
Amikor langyosra hûlt már meg is kóstoltam, és nem kellett csalódnom, mert nagyon finom lett. Érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
40 dkg finom liszt (+ 2x - 3x némi lisztszórás, hogy a tészta ne lágyuljon el nagyon a káposztától, de ne is legyen kemény!), 1,5 dl langyos tej, 2 mokkás kanál cukor, félnél kicsit nagyobb friss élesztõ, 8 dkg margarin, 1 tojás, 1 kissé csapott fehér kanál só, kb. 1/4 fej szokásos módon - kevés olajjal, sóval és borssal - készült párolt - lepirított apró káposzta, a csiga feltekerés elõtti kenéséhez kevés olaj.
A szokásos módon felfuttattam az élesztõt langyos-cukros tejben, aztán a káposzta kivételével a többi hozzávalóval megdagasztottam a tésztát. Amikor elkészült, beledagasztottam a káposztát is, akkor kellett még kb. 3 x pici lisztet hozzáadnom, hogy ne legyen túl lágy a tészta, de az eredetinél keményebb se. 35-40 percig kelesztettem langyos sütõben, aztán nyújtottam, lekentem, feltekertem 3-3,5 cm-es darabokra vágva tepsibe pakoltam. A tetejét csak sülés után kentem át pici vízzel.