Káposzta és tejföl avagy Hej de rutyutyu
sponsored links
Ne kérdezzetek semmit.
Jött az ötlet.
Nem tudom hogyan, és honnan, csak jött.
Ölég népies lett, ha valaki ismer valami hasonlót, léci írjon.
Kösziköszi és ÕrültenJóÉtvágyat !
TEJFÖLÖS KÁPOSZTALASKA,
GERSLIVEL ÉS KOLBÁSSZAL
Hozzávalók:
1 db fejes káposzta (kb. 1,30 kb.)
15 dkg gersli (árpagyöngy)
20 dkg lángolt kolbász
2 ger. fokhagyma
2 ek. kristálycukor
1-2 ek. liszt
1 p. tejföl
babérlevél
kömény
rozmaring
bors, só
A gerslit egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd átöblítve, sóval és babérlevéllel ízesített vízben, megfõzzük, leszûrjük, félretesszük.
A káposzta külsõ csúnya leveleit eltávolítjuk, a torzsát kivágjuk, aztán a káposztát nagyobbacska kockákra vágjuk (laskákra), egy tálba rakjuk, megsózzuk, majd alaposan átforgatjuk, illetve a kezünkkel jól meggyömöszköljük, ?megtörjük? és jó egy órát pihentetjük, közben ezt a mûveletet 2-3 megismételjük.
A kolbász apró kockákra vágjuk, és forró zsiradékon picit megpirítjuk, majd megszórjuk a cukorral, finoman megkaramellizáljuk, aztán rátesszük a káposztát, zúzott fokhagymával, borssal, köménnyel, rozmaringgal ízesítjük, és innen tovább, kevergetve, szakaszosan pároljuk. Tehát mindig csak annyi vízzel öntjük fel, ami épphogy ellepi, és ezt addig ismételjük, amíg a káposzta eléri a kívánt puhaságot, és csak épp van egy kis leve. (Nem fõzeléket készítünk!)
A káposztához keverjük a megfõtt gerslit, tejfölbõl és lisztbõl készült habarással, jó sûrû, szaftosra fõzzük.