Káposzta és húsok avagy A nagy KATT
sponsored links
Ezen kérem szépen nincs mit titkolni.
Néha bekattanok! ??
...mindenki, csak nem mindig valljuk be ?
Ma például, rakott káposztát kívántam, de hús nélkül, illetve valami mással.
Aztán egy pillanatra megjött az eszem...
...és az tök jó!
CiróBácsi RAKOTT KÁPOSZTÁJA,
FÜSTÖLT OLDALASSAL ÉS KOLBÁSSZAL
Hozzávalók:
4 db sütnivaló kolbász
60-80 dkg füstölt oldalas
80 dkg savanyú káposzta
20 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
2 db tv paprika
1 db paradicsom
1 nagy p. tejföl (450g) + tálalás
1-2 db babérlevél
fûszerpaprika
majoránna
kömény
só
zsemlemorzsa
A húsok, illetve a kolbász és a füstölt oldalas aránya változhat.
A füstölt oldalast feldaraboljuk, és kb. 1 órát fõzzük, majd felhasználásig a fõzõ vízében hagyjuk.
Elkészítjük a párolt rizst.
A káposztát ízlés szerint kimossuk, kicsit átvagdossuk. (Aki megszokta, fõzni, párolni, hogy puhább legyen, az természetesen most is megteheti.)
A vöröshagymát felaprítjuk és üvegesre sütjük, aztán hozzáadjuk az idõközben felkockázott paprikát, és paradicsomot, megsózzuk, majoránnával, köménnyel és babérlevéllel ízesítve néhány percig pirítjuk, majd meghintjük fûszerpaprikával, és annyi vízzel felöntve, ami épp ellepi, legalább 25-30 percig fõzzük, közben a vizet szükség szerint pótoljuk, tehát egy pörköltalapot készítünk.
Amikor az alapunk elkészült (nem túl sok leve!) belekeverjük a kész párolt rizst, majd a tejföl felét.
Egy kis tepsit (32/20) vékonyan kizsírozunk (vagy olajozunk), meghintjük egy kevés zsemlemorzsával és egyenletesen elosztjuk benne a káposzta felét.
Ezután rátesszük a tejfölös-rizst, aztán ismét káposzta következik; jól lenyomkodjuk, a maradék tejfölbõl, 2-3 kanállal félreteszünk, a többivel megkenjük a káposztánkat.
Az egész tetejére szépen ráfektetjük a kolbászokat és a oldalasokat, amiknek a tetejét megkenegetjük a félretett tejöllel.
Elõmelegített sütõben 180-190 fokon, 45-50 perc alatt készre sütjük.