Káposzta savanyítása
sponsored links
Régen írtam a blogomba, de régen is fõztem, nemigen konyházok mostanság, mert a fõzésnek létezik egy magasabb rendû szintje is (pálinkafõzés), és azzal vagyok leginkább elfoglalva. Illetve a kert is ad dolgot bõven...
De most muszáj kitennem ezt a bejegyzést, mert végre kipróbálhatom magam a káposztasavanyításban! Az úgy volt... szóval betakarítottam a káposzta termésem. Ha most azt kérdezné valaki, hogy:
- Örülünk, Vincent? - arra az lenne a jó válasz, hogy igen is, meg nem is. Mert az ember örül a saját káposztájának. De annak már kevésbé, hogy az esõk bekövetkeztével a káposztafejek megrepedtek, vizenyõsek lettek, megfeketedtek, így aztán a tizenegy fejbõl mindössze tizenegy kiló szeletelt káposztám lett, a fejeket le kellett faragni, a nyesedék ment a komposztba.
No, azért nincs ám kesergés!
Beszereztem a hozzávalókat: babérlevelet, szemes borsot, köménymagot, édeskömény magot (ez saját újításom), durva asztali sót, egy birsalmát, egy szép almát és három csõ kápia paprikát, amit karikákra vágtam. Ha neked nincs saját káposztád, akkor megéri megvenni, és elkészíteni, mert igen durvul az ára, sokkal jobban - és kemikáliamentesen - jössz ki!
A 20 literes mûanyag vödörben készítettem el. Leszeltem két fejet, bele a vödörbe, ment rá a só, a fûszer, megszórtam ...