KÓKUSZTEJES SÜTÕTÖK KRÉMLEVES, VAGYIS BÚCSÚ A TÉLTÕL
sponsored links
Most biztosan sokan megkérdezik, miért jövök ilyen téli kajával, hiszen már medvehagymát kellene enni medvehagymával. De az igazság az, hogy egész télen nem kaptam finom, édes sütõtököt bárhol is próbálkoztam. És múlt héten szembejött a hipermarket polcán egy színében gyönyörû, sötét példány, ami egyenesen Senegalból érkezett. Nagy felirat azt reklámozta rajta, hogy "premium taste". Adtam hát neki egy esélyt, és nagyon bejött. Elõször Reni blogján olvastam egy kókusztejjel készülõ hasonló receptet és nagyon megtetszett. Viszont én sokkal inkább pikáns ízvilágra vágytam, mint csípõsre ezért kicsit változtattam rajta. Érdemes volt, finom lett.
1 közepes sütõtök
fél póréhagyma vagy 2 salotta
2 ek olívaolaj
1 savanykás alma
fél narancs héja és leve
1 konzerv zsírszegény kókusztej
200-250 ml zöldség alaplé
só
bors
balzsamecet
és pirított tökmag a tálaláshoz
- A sütõt elõmelegítem 180 fokra. A tököt megmosom, hosszában félbevágom, magját kikaparom. 35-40 perc alatt puhára sütöm, hogy a villa hegye belemenjen.
- A megsült tököt hagyom kihûlni. Közben az olajon az apróra vágott hagymát megdinsztelem, hozzáadom a meghámozott, felkockázott almát. Addig párolom õket amíg az alma is megpuhil. Ha szükséges egy-két evõkanál vizet adok hozzá, hogy ne süljön le.
- A megsült tök húsát kikanalazom és késes robotgépbe teszem. Hozzáadom a puha almát a hagymával, reszelt narancshéjat és levet és közepes fokozaton pürésítem. Hozzáadom a kókusztejet, alaplevet és egy lábasba öntöm. Közepes lángon összefõzöm, ízlés szerint sóval, borssal esetleg chilivel ízesítem.
- Melegen tálalom, pár csepp balzsamecettel és tökmaggal kínálom.