KÓKUSZTEJES HAL-LÉ SPÁRGÁVAL ÉS CHILIVEL
sponsored links
Halászlé, de nem magyarul... Thai jelleggel kókusszal és chilivel. Hogy ne legyen unalmas a jól megszokott "piros" halászlé, együnk néha másfélét is. Ez is tud pont olyan finom lenni, mint a hagyományos, sõt!... Egyszer régebben, egy kedves ismerõsöm megvendégelt engem egy finom levessel. Nagyon ízletes volt, és elsõ kóstolásra fel sem merült bennem, hogy ez hallal készült volna. Zamatos volt, savanykás és egy kissé csípõs. Természetesen kifaggattam a séfet, ugyan árulja már el, hogyan kreálta ezt a finom nedût. Megnyugtatott, hogy ennél egyszerûbb levest nem is lehetne kitalálni, hiszen tovább tart a zöldségek elõkészítése, mint maga a leves megfõzése... Hittem neki. Igaza volt! Pikáns, selymes hal-lé, remek ízekkel...
Hozzávalók: 1/2 kg afrikai harcsafilé, 2 szál sárgarépa, 1 póréhagyma, kevés olaj, 1 csomag fehér spárga, 1 lime citrom leve, 1 chili paprika, só, õrölt fekete bors, körömnyi gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál curry por, 1 doboz kókusztej, pár levél koriander zöld.
A póréhagymát karikára, a sárgarépát pedig vékony csíkokra felvágjuk. A halat felkockázzuk és enyhén besózzuk. A spárgát meghámozzuk és csúcs véget levágjuk, félre tesszük. Kevés olajat forrósítunk és pirítani kezdjük benne a hagymát, a fokhagymát, a sárgarépát, a chilit, a reszelt gyömbért és a felaprított spárgát is. Sózzuk, borsozzuk és rászórjuk a curryt is. Állandóan kevergetve kissé lesütjük az egészet, majd hozzáadjuk a felkockázott halhúst is. Felöntjük kb. 1 liter hús alaplével vagy vízzel és hozzáöntjük a kókusztejet is. Ha kell utána ízesítjük a levest, sóval és borssal. Lefedve, lassú tûzön megfõzzük. Mielõtt teljesen megfõne a levesünk, hozzáadjuk a spárgák csúcsait is. Mikor elkészült, belenyomjuk a citrom levét és koriander zölddel meghintve, forrón tálaljuk az ételt.