KÓKUSZOS KÖLESTORTA (tej, glutén és majdnem cukormentesen)
sponsored links
kókuszos kölestorta egészségesen |
Szerintem mindenki degeszre tömte a pocakját az ünnepek alatt, velem egyetemben. Vágytam valami édesre, de nem szerettem volna növelni a fenekem körfogatát, azt sikeresen megtettem karácsonykor ?Így gyorsan az ezerarcú, csodás köleshez nyúltam.
Számomra teljesen érthetetlen, hogy miért nem terjedt el jobban a magyar háztartásokban ennek a közel 10 ezer éve ismert gabonának a használata, hisz annyi, de annyi jó tulajdonsággal rendelkezik és az ára is teljesen rendben vagyon.
Íme, pár jótékony tulajdonsága a teljesség igénye nélkül
- kiválóan lúgosít
- könnyen emészthetõ, nem okoz puffadást
- gluténmentes
- szilícium tartalma miatt, fényessé teszi a hajat, a körmöket és a fogakat erõsíti
- megállítja az érelmeszesedést, visszaállítja az erek rugalmasságát, így normalizálja a vérnyomást
- segít a diétában, a benne található víz-oldékony rostoknak köszönhetõen erõsíti a teltségérzetet és lassítja a gyomor kiürülését.
- késlelteti az öregedést
-rákmegelõzõ
- szabályozza az anyagcserét
- segíti a zsírégetést......
Nem tudományos értekezést szerettem volna írni, csak fontosnak tartottam kiemelni pár jó tulajdonságát, hátha kedvet kap valaki a fogyasztásához.
Akkor beszéljünk végre, errõl a finomságos és egészséges tortáról.
Azért írtam, hogy majdnem cukormentes, mert került bele kevés kandírozott gyömbér és citronát és azok bizony tartalmaznak cukrot, de ezeket elhagyva teljesen cukormentes lesz, hisz eritrittel készítettem.
Itt olvashatjátok a friss málnával készült verziót.
Hozzávalók
30 dkg köles
10 dkg kókuszreszelék
25 dkg eritrit
8-9 dl. mandulatej
4 tojás
1 csipet só
1/2 vaníliarúd kikapart magja
1 citrom reszelt héja
10 dkg citronát
5 dkg kandírozott gyömbér
5 dkg aszalt sárgabarack
2 e.k. kókuszolaj v. étolaj
2 dkg szeletelt mandula
Elkészítés
A kölest öblítsd át, majd tedd egy fazékba, öntsd fel a mandulatej felével, adj hozzá egy csipet só, a kókuszreszeléket és az apróra vágott aszalványokat. Keverd el, majd kezd el fõzni. Fedõvel takard le, a lángot vedd kicsire és idõnként megkeverve, hagyd puhulni. Amikor felszívta a folyadékot, azt folyamatosan pótold és reszeld bele a citromhéjat és kapard bele a vaníliamagokat is. Add hozzá az édesítõ 2/3 részét is, keverd el, kóstold meg, ha nem találod elég ízletesnek adj még hozzá édeset vagy citromhéjat.
8-9 dl mandulatej ment bele, nem méricskéltem.
Most baromi nehezen puhult meg a köles, majdnem 1 órát küzdöttem vele. Másodszor jártam így, de általában fél óra bõven elég szokott lenni. 20-25 perc lassú fõzés után, lefedve hagyd lehûlni. Amennyiben kemény maradna, akkor még fõzd egy keveset, csak ügyelj arra, hogy sûrû legyen a végeredmény.
A 4 egész tojást verd fel sûrû habosra a maradék eritrittel.
A kölesben keverd el a kókuszzsírt vagy az étolajat.
Egy kapcsos tortaformát (20-22 cm átmérõjû) bélelj ki szilikonos sütõpapírral.
A sütõt melegítsd elõ 165 fok légkeverésre.
A kihabosított tojásokkal keverd el a langyosra hûlt kölest.
Töltsd a kibélelt tortaformába.
A tetejét sûrûn szórd meg a szeletelt mandulával és told az elõmelegített sütõbe.
A sütési idõ letelte elõtt 10 perccel még szórj egy kis kókuszreszeléket is a tetejére.
Nálam 40 perc alatt készült el, tûpróba ajánlott.
Langyosan és hidegen is nagyon finom. Melegen nem, de langyosan már jól szeletelhetõ.
Itt olvashatjátok a friss málnával készült verziót.
Hozzávalók
30 dkg köles
10 dkg kókuszreszelék
25 dkg eritrit
8-9 dl. mandulatej
4 tojás
1 csipet só
1/2 vaníliarúd kikapart magja
1 citrom reszelt héja
10 dkg citronát
5 dkg kandírozott gyömbér
5 dkg aszalt sárgabarack
2 e.k. kókuszolaj v. étolaj
2 dkg szeletelt mandula
kókuszos kölestorta |
Elkészítés
A kölest öblítsd át, majd tedd egy fazékba, öntsd fel a mandulatej felével, adj hozzá egy csipet só, a kókuszreszeléket és az apróra vágott aszalványokat. Keverd el, majd kezd el fõzni. Fedõvel takard le, a lángot vedd kicsire és idõnként megkeverve, hagyd puhulni. Amikor felszívta a folyadékot, azt folyamatosan pótold és reszeld bele a citromhéjat és kapard bele a vaníliamagokat is. Add hozzá az édesítõ 2/3 részét is, keverd el, kóstold meg, ha nem találod elég ízletesnek adj még hozzá édeset vagy citromhéjat.
8-9 dl mandulatej ment bele, nem méricskéltem.
Most baromi nehezen puhult meg a köles, majdnem 1 órát küzdöttem vele. Másodszor jártam így, de általában fél óra bõven elég szokott lenni. 20-25 perc lassú fõzés után, lefedve hagyd lehûlni. Amennyiben kemény maradna, akkor még fõzd egy keveset, csak ügyelj arra, hogy sûrû legyen a végeredmény.
A 4 egész tojást verd fel sûrû habosra a maradék eritrittel.
A kölesben keverd el a kókuszzsírt vagy az étolajat.
Egy kapcsos tortaformát (20-22 cm átmérõjû) bélelj ki szilikonos sütõpapírral.
A sütõt melegítsd elõ 165 fok légkeverésre.
A kihabosított tojásokkal keverd el a langyosra hûlt kölest.
Töltsd a kibélelt tortaformába.
A tetejét sûrûn szórd meg a szeletelt mandulával és told az elõmelegített sütõbe.
A sütési idõ letelte elõtt 10 perccel még szórj egy kis kókuszreszeléket is a tetejére.
Nálam 40 perc alatt készült el, tûpróba ajánlott.
Langyosan és hidegen is nagyon finom. Melegen nem, de langyosan már jól szeletelhetõ.
kókuszos kölestorta |
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog