KUSZKUSZ
sponsored links
Nagyon egyszerûen elkészíthetõ köret, vagy akár magában is megállja a helyét.
Rengeteg, zamatos zöldséggel megpakolva és egzotikus fûszerekkel ízesítve az igazi. Gyakori, hogy aszalt gyümölcsök is kerülnek bele.
Én akkor szeretem, ha valamilyen szaftos ragu mellé van tálalva, mert magában elég száraz, de a marokkói embereket ez nem zavarja, õk simán fogyasztják önálló ételként. Ki-ki döntse el, hogyan szereti.
Hozzávalók
25 dkg kuszkusz (nem elõre gõzölt)
1 e.k. Rus el Hanout fûszerkeverék
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 sárgarépa
1 bébi cukkini
1/2 kápia paprika
1/2 édes burgonya
2 e.k. extra szûz olíva + 1 öntet
2,5 dl víz
1 csipet sáfrány
1 k.k. Cayenne bors
1 t.k. só
tálaláshoz friss petrezselyem vagy koriander
Elkészítés
Itt egy videó, hogyan is kéne ezt elkészíteni.
Egyáltalán nem autentikus módon készítettem el, mert 1 nincs megfelelõ párolóedényem, 2. nem volt kedvem sokáig szöszmötölni vele. Viszont így is ehetõ lett.
A megtisztított zöldségeket vágd nagy hasábokra és minden oldalukat karamellizáld meg az olíván.
A sáfrányt áztasd be a 2.5 dl langyos vízbe.
A kuszkuszt tedd a tazsin aljába, locsold meg kis olívával, lazítsd meg egy villával, öntsd fel a sáfrányos vízzel, halmozd a tetejére az elõkészített zöldségeket.
Szórd rá a fûszereket, babért, a durvára vágott fokhagymát és a sót.
Zárd le a kúppal és told a hideg sütõbe.
állítsd a hõfokot 160 fokra.
A felmelegedéstõl számított 30 percre.
Félidõben egy villával kapargasd meg a kuszkuszt és öntsd nyakon extra szûz olívával. Esetleg, ha szükséges kevés vizet pótolj.
Tálaláskor hintsd meg friss korianderrel vagy petrezselyemmel.
Természetesen el lehet készíteni egy bambusz párolóban is.
kuszkusz |
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog