Kurkumás sült csirkecombok házi fûszersóval

2014-03-23

sponsored links

Szeretem a sült húsokat, köztök nem is kicsit a sült csirkecombokat. Szeretem továbbá a finom fûszereket, és azok ízkavalkádjait, így amikor csak lehet, magam készítem a sült húsokhoz a fûszersókat. Korábban már közzé tettünk egy sült csirkecombok házi fûszersóval receptet, de ez most egészen más lesz. Természetesen mint mindig, most is a fokhagyma lesz az alapja az egésznek, de ezúttal egy kicsit merészebben kísérleteztem, mert összeengedtem a fokhagymát, a rozmaringot, a kakukkfüvet a kurkumával, a majorannával és a petrezselyemmel...



...de egyetlen percre sem bántam meg. Annyira finom lett ez a kísérletem, hogy úgy döntöttem, mindenképpen megosztom a nagyvilággal a receptet, hátha más is kedvet kap az ízek kavalkádjához...

Hozzávalók a kurkumás sült csirkecombhoz:
- 4 db egész csirkecomb
- késhegnyi õrölt kurkuma
- 2 csipet fokhagyma granulátum
- 2 csipet morzsolt majoranna
- 2 csipet morzsolt petrezselyem
- 2 mokkáskanál morzsolt kakukkfû
- 3 mokkáskanál morzsolt rozmaring
- 2 teáskanál konyhasó
- 1 fej fokhagyma
- 1-2 dl csapvíz
- fél deci étolaj
- alufólia a takaráshoz

Kurkumás sült csirkecomb elkészítése:
A fokhagymát tisztítsuk meg, majd osszuk ketté. Vegyünk elõ egy hõálló sütõtálat, öntsük bele az étolajat. A fokhagymák egyik felét karikázzuk fel, és osszuk el a sütõtálban. A szépen megtisztított csirkecombokat fektessük szorosan egymás mellé a tálban, majd a tetejét szórjuk meg alaposan az alábbiak szerint elkészített fûszersóval. Ezt követõen a fokhagymák másik felét is karikázzuk fel, és szórjuk el a húsok tetején. Ha megvagyunk, öntsünk alá vizet, majd alufóliával fedjük le, hogy az alatt fõjön, párolódjon meg a hús. Toljuk be a 180-200 fokra elõmelegített sütõbe, ahol nagyjából egy óra alatt puhára fõ. Ezután vegyük ki a sütõbõl, szedjük le a tetejérõl az alufóliát, és toljuk vissza a sütõbe anélkül még egy jó félórára, hogy szépen megpiruljon, megsüljön a teteje. Amikor már szép színe van, kivehetjük, készen van.

Kurkumás fûszersó elkészítése:

Nem kell egy nagy mutatványra készülni, mert roppant egyszerû a történet. A hozzávalóknál említett fûszerekbõl a szintén ott megadott mennyiségnyit a sóval együtt tegyünk egy mozsárba, majd õröljük porrá. A kurkumától szép színe lesz a fûszersónknak, a rozmaring és a kakukkfû pedig igazán kellemes illatot kölcsönöz neki. A többi az íz miatt kell. Ha összeõröltük az egészet, akkor már csak rá kell szórni a húsra. Igazán finom, és ráadásul gyorsan elkészíthetõ. Ami pedig egyáltalán nem mellékes, hogy nincs benne semmilyen adalékanyag, vagy tartósító, mint ahogy az általában szokott lenni a boltban kapható, elõre gyártott fûszersókkal. Csak ajánlani tudjuk mindenkinek, hogy házilag keverjen magának fûszersót.

Az elkészül sültet ehetjük bármilyen körettel, amit szeretünk. Mindenkinek jó étvágyat kívánunk hozzá... :-)

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/03/kurku...

sponsored links

Keres?s