Kurkumás rizseshússal töltött kelkáposzta rolád
sponsored links
A legutóbb éppen egy jó kis szabadnapos ebédet tervezgettünk. Rövid tanakodás után keleti, egészen pontosan kis indiai ízvilágra támadt kedvünk. Már nyúltunk is egyik kedvenc fûszerünk, a kurkuma után, a több pedig már félig-meddig improvizáció kérdése volt.
A kurkuma (Curcuma longa) fûszer és gyógynövény. Angol elnevezése neve: turmeric, míg a magyar népies neve: kurkunna gyökér, indiai sáfrány. Hazája India, de egész Ázsiában elterjedt. A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintõ, õsidõk óta alkalmazott gyógyító szer, ugyanakkor már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. A fûszert, a sárga színû, gyömbérre emlékeztetõ gyöktörzse, és gumója (Curcumae rhizoma) a méregmentes, sárga festékanyaga(kurkumin) adja, és sajátos aromája, valamint karakteres festõszíne miatt kedvelik.
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús (lapocka)
1 kis fej kelkáposzta,
1 fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma ...