Kulich - Orosz húsvéti kalács

2017-04-04

sponsored links

Nagyon finom kalács, megéri a ráfordított idõt! 


Hozzávalók: 55 dkg liszt, 2,3 dl tej, 3 tojás, 13 dkg cukor, 15 dkg vaj, 0,3 dl rum, 12 dkg aszalt gyümölcs(vörös áfonya, mazsola, sárgabarack), 10 g szárított élesztõ, csipetnyi só, 1 evõkanál reszelt narancs és citromhéj, 1 tojás fehérje, 8 dkg porcukor, színes cukorgyöngy, kevés olaj.

Elkészítése
  • 0,5 dl langyos tejet az élesztõre töltünk, 10 percig állni hagyjuk. 
  • 10 dkg lisztet a megmaradt langyos tejjel csomómentesre kavarunk(tejföl sûrûségûre), hozzáadunk egy teáskanál cukrot és a feloldott élesztõt, összekavarjuk, majd fóliával lefedjük és 30 percig kelni hagyjuk. 
  • Az aszalt gyümölcsöket összevágjuk, leöntjük a rummal.
  •  A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat habosra kavarjuk a megmaradt cukorral, majd hozzáadjuk a reszelt narancs és citromhéjat és az aszalt gyümölcsökrõl leszûrt rumot is. 
  • A fehérjét a csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a tojássárgás meg a felfuttatott élesztõs masszákat. 
  • Kis adagokban beledolgozzuk a megmaradt lisztet (elõbb cukrászlapáttal, majd ahogy keményedik, kézzel), a végén pedig a nagyon puha vajat is. Nagyon puha, kézhez ragadós masszát kapunk.  
  • Egy olajjal jól kikent tálba tesszük, lefedjük és 11/2 órát kelni hagyjuk. 
  • Ha a tészta szépen megkelt, olajos munkalapra borítjuk és olajos kézzel beledolgozzuk az aszalt gyümölcsöket. 
  • A masszát 6 részre osztjuk, kis kerek cipókká formázzuk és sütõpapírral bélelt, vékony és magas falú sütõformába tesszük. 
  • 20 percig kelni hagyjuk, majd elõmelegített sütõben, 190 fokon 10 percig, majd 180 fokon, 20-25 percig sütjük.
  •  Hagyjuk langyosra hûlni majd kivesszük a formából.
  •  A tojásfehérjét habosra verjük a porcukorral, a kalácsok tetejére kanalazzuk és megszórjuk cukorgyönggyel. 



Megjegyzés: Kulich forma helyett használhatunk konzervdobozokat, de föltétlen béleljük ki sütõpapírral, különben a kalács beragad és nem tudjuk kiszedni.  A kerek tészta a forma feléig kell érjen, kelés után felnõ a tetejéig, majd sütés alatt még egy kicsit növekedik. Ha nem szeretnénk kis kalácsokat, süthetjük nagyméretû kapcsos tortaformában vagy akár hosszúkás kalácsformában is. 



Folytats a blogon ... aledakonyhaja.blogspot.com/2017/04/ku...

sponsored links

Keres?s