Kulfí
sponsored links
A költözés miatt már a múlté a kapunkkal szemben lévõ kisbolt, ahová még télen is sokszor csak papucsban szaladtam át valamiért, olykor naponta többször is. Az itteni kínálat a fizetõképes kereslet (pontosabban annak hiánya miatt) igencsak szûkös. Sok évvel ezelõtt volt hentes és zöldséges is a faluban, de mára már nyomuk sem maradt. Így az a fura helyzet állt elõ, hogy a tartós élelmiszerek, de még az egzotikusabb hozzávalók is egy-két kattintással elérhetõk az interneten, de a napi, egyszerû (elsõsorban a friss) alapanyagok beszerzése feladja a leckét. Ezért legtöbbször a határ túloldalára visz az utam - szélesebb választék, jobb minõség és kedvezõbb árak (pedig nem a nyugati határszélen élek). Ott csak a csomagolt dolgokkal vagyok bajban, mivel általában minden egy nyelven (amit én nem beszélek) van feltüntetve a sokszor átlátszatlan csomagoláson. Bár az eladók és a vásárlótársak is segítõkészek, azért akad vicces szituáció bõven, néha meg csak otthon derül ki, hogy nem teljesen azt vettem, amit akartam. Így történt, hogy natúr sûrített tej helyett a cukrozott változat került a kosaramba. Ezért kulfí, indiai fagylalt készült belõle...
Az Észak-Indiából származó kulfínak nagyon sok változata ismert, az én kedvencem a kardamomos ízesítésû. Hagyományosan a tej több órás besûrítésével készül, de ezt a lépést megspórolhatjuk magunknak sûrített tej használatával. A cukrozott változat esetében még külön cukrot sem kell adni hozzá, így tényleg pikk-pakk mehet a fagyasztóba.
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 doboz (397 g) cukrozott sûrített tej
- 2 dl tejszín ...