Kukoricás tigris vekni
sponsored links
A mostanában kissé vedlõsre sikeredett tigriskenyereim elgondolkodtattak, és arra a következtetésre jutottam, hogy változtatnom kell...mivel mifelénk nemigen látni rizslisztet az üzletekben, így a kukoricaliszt mellett döntöttem. De, ha már veszek kukoricalisztet, nemcsak a mázhoz fogom kipróbálni, hanem a kenyértésztába is teszek. Kérdés csak az volt, mennyit? Nem mertem sokat, mert nem akartam, hogy nehéz legyen a belezete, inkább csak kis mennyiséggel indítottam.:-)
Ráadásul, mivel minden héten két kenyérre elegendõ öregtésztát készítek, és múlt héten csak egy kenyeret sütöttem, így most már 10 napos az öregtésztám...félsiker.....:-)
Hozzávalók:
50 dkg BL55 liszt
3 dkg kukoricaliszt
Csipet aszkorbinsav
2 tk só
30 dkg öregtészta
320 ml langyos víz
1,5 dkg friss élesztõ
A mázhoz:
30 g kukoricaliszt
Csipet cukor
5 g friss élesztõ
32 ml langyos víz
Elkészítése:
A lisztbe belekeverjük a kukoricalisztet, aszkorbinsavat és a sót. Belemorzsoljuk az élesztõt, hozzáadjuk az öregtésztát, végül a vizet és simára dagasztjuk a t?sztát. A liszt minõségének függvényében változhat a szükséges víz mennyisége. Nem túl lágy, ruganyos tésztát kell kapjunk. Pihentetjük 20 percet, majd ismét átdolgozzuk. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kinyomkodjuk belõle a levegõt és veknit formázunk belõle.
Jénai tetejébe vizet permetezünk, rátesszük a sütõpapírt, majd beletesszük a formázott veknit, ebben kelesztjük.
30 perc pihenõt követõen elkészítjük a mázat. Hozzávalókat összekeverjük, 15 percet pihentetjük, majd szilikonos ecsettel rákenjük a veknire. Utána pengével bevágjuk a kenyeret. 15 percet pihentetjük, közben bekapcsoljuk a sütõt 220 fokra.
A jénai aljába is vizet permetezünk, ráborítjuk a tetejére, és így kerül majd a sütõbe, ahol 60 percig sütjük.
Ráadásul, mivel minden héten két kenyérre elegendõ öregtésztát készítek, és múlt héten csak egy kenyeret sütöttem, így most már 10 napos az öregtésztám...félsiker.....:-)
Hozzávalók:
50 dkg BL55 liszt
3 dkg kukoricaliszt
Csipet aszkorbinsav
2 tk só
30 dkg öregtészta
320 ml langyos víz
1,5 dkg friss élesztõ
A mázhoz:
30 g kukoricaliszt
Csipet cukor
5 g friss élesztõ
32 ml langyos víz
Elkészítése:
A lisztbe belekeverjük a kukoricalisztet, aszkorbinsavat és a sót. Belemorzsoljuk az élesztõt, hozzáadjuk az öregtésztát, végül a vizet és simára dagasztjuk a t?sztát. A liszt minõségének függvényében változhat a szükséges víz mennyisége. Nem túl lágy, ruganyos tésztát kell kapjunk. Pihentetjük 20 percet, majd ismét átdolgozzuk. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kinyomkodjuk belõle a levegõt és veknit formázunk belõle.
Jénai tetejébe vizet permetezünk, rátesszük a sütõpapírt, majd beletesszük a formázott veknit, ebben kelesztjük.
30 perc pihenõt követõen elkészítjük a mázat. Hozzávalókat összekeverjük, 15 percet pihentetjük, majd szilikonos ecsettel rákenjük a veknire. Utána pengével bevágjuk a kenyeret. 15 percet pihentetjük, közben bekapcsoljuk a sütõt 220 fokra.
A jénai aljába is vizet permetezünk, ráborítjuk a tetejére, és így kerül majd a sütõbe, ahol 60 percig sütjük.