Kukoricás lepényke (tócsni?) sonkás lazachoz
sponsored links
Maradt egy fél doboz kukoricakonzerv a réteges saláta után. Felmerült bennem több felhasználási lehetõség is; meg is lehet enni úgy, ahogy van, lehet belõle köret vajjal, petrezselyemmel átforgatva vagy kukoricás rizsként. Végül köret lett, de olyan, amit meg lehetne enni akár magában, csak úgy, valamilyen mártogatóssal, öntettel, akár fõzelékhez feltétként. Ugyanúgy, mint a ?rendes? krumplis tócsnit. De ez mégsem az. Esetleg prósza... ha jól tudom, az egyes vidékeken a kukoricásnak a neve. Persze volt mellé egy jó kis vegyes saláta is.
Egy tojásból kb. három evõkanál kukoricaliszttel és egy evõkanál sima búzaliszttel, kevés sóval lágy tésztát kevertem. Beleforgattam a lecsöpögtetett kukoricakonzervet. Serpenyõben, nem túl sok olajon, kanállal szaggatva lepénykéket sütöttem belõle.
A sonkába csomagolva sült lazac már többször is szerepelt nálunk, bevált, szeretjük. Elõször zsályalevelet csomagoltam bele fûszerként, máskor ledarált, házilag tartósított bazsalikomot. Volt még friss kakukkfüves változat is. Ezúttal a még tavaly - sóval, kevés olajjal - eltett medvehagyma-pasztával kentem be a lazacdarabokat a sonka alá. Nagyszerûen ...