Kukoricás kenyérrudak juhtúrós mártogatóval
sponsored links
Ezt a péksüteményt elsõ alkalommal a darált húsos-aszalt paradicsomos köles egytálhoz készítettem el, és nagyon ízlett. Most eszembe jutott az akkor leírt recept, és gondoltam, ezúttal mártogatót készítek hozzá. Mi így is szerettük ? jópofa volt beletunkolni a kenyérrudacskákat. :)
A mártogatót persze szendvicsre is kenhetjük, sõt fõtt tésztához is keverhetjük.
És ha már nyakunkon az iskolakezdés, akkor ezek a kenyérrudak arra is tökéletesek, hogy a gyerekek magukkal vigyék uzsonnára.
A mártogatót persze szendvicsre is kenhetjük, sõt fõtt tésztához is keverhetjük.
És ha már nyakunkon az iskolakezdés, akkor ezek a kenyérrudak arra is tökéletesek, hogy a gyerekek magukkal vigyék uzsonnára.
Kenyértésztához:
40 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg kukoricaliszt
3 dkg kacsazsír + a kelesztéshez
1 ek. só
2,5 dkg friss élesztõ
20 dkg natúr joghurt
1 dl tej
1 csapott ek. cukor
Kenéshez és szóráshoz:
1 kis tojás
1 ek. tej
1 csapott tk. ajovan
2 tk. szezámmag
Mártogatóhoz:
12,5 dkg brindza
15 dkg mascarpone
10 dkg tejföl (20% zsírtartalmú)
1 tk. sajt és túró fûszerkeverék
1 mk. mártogatós fûszerkeverék
1 mk. morzsolt korianderlevél
1 mk. fokhagymapor
? mk. õrölt mustármag
? mk. guineai bors õrölve
1 mk. porcukor
só
1 tk. extra szûz olívaolaj
elkészítés:
- A mártogatóhoz a hozzávalókat alaposan elkeverjük, és lefedve érleljük minimum fél napig.
- A kenyértésztához a lisztkeverék közepében kialakított mélyedésbe morzsolt élesztõhöz adjuk a cukrot, a langyos tejjel és egy kevés liszttel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a sót, a meglangyosított joghurtot, a lágy kacsazsírt, összeállítjuk a tésztát, és megdagasztjuk. Kacsízsírral vékonyan kikent tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 30 egyenlõ részre osztjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, majd letakarva pihentetjük negyedórát.
- A tésztagombócokat kb. 20 cm hosszúságúra megsodorjuk, sütõpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és letakarva megkelesztjük.
- A kenyérrudak tetejét megkenjük tejjel kevert, felvert tojással, megszórjuk a magkeverékkel, és elõmelegített sütõben pirosra sütjük.
- A sütõbõl kivéve hûlni hagyjuk. Így járunk el a másik tepsin lévõ péksüteményekkel is, majd a mártogatóval együtt kínáljuk.
sütési mód: alul-felül sütés (középsõ sín)
sütési idõ: kb. 15 perc
Megjegyzés:
Az ajovant (királykömény) most próbáltam ki elõször. Óvatosan használjuk, mert igen keserû, legalábbis az én szájízemnek. Jó arányban keverve mégis kellemes ízû, fõleg szezámmaggal együtt. :)
A recept a Kifõztük gasztromagazin augusztusi számában is megjelent.