Kukoricaprósza kenyér
sponsored links
Gyerekkoromban anyukám gyakran készített kukoricaprószát. Nálunk gyümölccsel, édesen, süteményként készült, amelynek tésztája szaftos és könnyû volt. Ez a tészta ihlette a következõ kenyeret, amelyet készíthetünk édesen vagy sósan is.
A recept a Kifõztük 2013. évi júniusi számában is megjelent.
Hozzávalók egy 18 x 24 cm-es formához
17 dkg kukoricaliszt
13 dkg liszt
2 db tojás
4-5 evõkanál olívaolaj
1 evõkanál sütõpor
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
a forma kenéséhez:
vaj
liszt
A lisztet a sütõporral, a sóval és a cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a joghurtot, a tejet, a tojásokat, az olívaolajat és alaposan összekeverjük. A formát kivajazzuk, megszórjuk liszttel és beleöntjük a masszát. 180 fokra melegített sütõben 25-30 perc alatt készre sütjük. 5 perc pihentetés után kiborítjuk a tepsibõl és rácsra tesszük. Langyosan különféle fûszervajakkal, lekvárral kínáljuk.
Tipp: az alap tészta tetszés szerint variálható. Édesebb változatot is készíthetünk belõle, ekkor 2-3 evõkanál cukrot adjuk hozzá. Zöldfûszeres változatához tetszés szerinti aprított zöldfûszereket gazdagítjuk a tésztához.