Kukoricalisztes piskótatekercs (gluténmentes)
sponsored links
A legegyszerûbb sütik a legjobbak. A piskótatekercs például nálunk csak pillanatokat ér meg. A nagyfiamnak is ez a kedvence, így Bence napra ezt sütöttem neki. Mivel õ gluténmentesen étkezik, kukoricalisztbõl. Így is nagyon finom, érdemes kipróbálni. Nagyon jól illik a kukorica íze mellé a házi baracklekvár.
Mióta megvan ez a Kenwood gépem, még egyszerûbb a sütés. Van hozzá ugyanis egy új lapát, amivel a gép nagyon óvatosan tudja a felvert tojáshabba forgatni a lisztet. Nem töri össze, nem keveri túl, az extra lassú fokozatnak is köszönhetõen, ami ugyancsak a gép nagyon jó funkciója.
Ez a keverõszár egyébként gyönyörûen belekeveri a krémekbe a felvert tojáshabot vagy tejszínt is, anélkül, hogy összetörné azt.
A piskótatésztához nem szoktam különvenni a tojás sárgáját és a fehérjét, csak akkor, ha gluténmentes lisztbõl sütöm. Azt tapasztaltam, hogy a gluténmenteseknél így jobb az állaga.
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 18 dkg cukor ( vagy eritrit)
- 15 dkg kukoricaliszt
- 5 dkg tápióka keményítõ
- csipet só
A tojások sárgáját 8 dkg porcukorral kihabosítom.
A gépbe öntöm a 6 tojás fehérjét, elindítom, pár pillanatig alacsony fokozaton, ezután a legmagasabbra váltava tovább verem. Hozzáadom a csipet sót, majd a maradék 10 dkg cukrot is belekanalazom. Itt már kristálycukrot használok. Olyan erõs a gép, hogy pillanatok alatt felveri a habot, vigyázni kell és résen lenni, mert képes túlverni (elõször úgy jártam), és akkor nem emelkedik meg a tészta.
Amikor a habverõ szár végén csúcsos a tojáshab, visszább veszem kissé a gépet, és belecsorgatom a kihabosított tojássárgáját.
Ha jól összekeveredett, kicserélem a szárat a már említett, különleges keverõlapátra. A legalacsonyabb fokozaton lassan adagolva a lisztet a tojáshabba kevertetem. Jól látszik, hogy teljesen elkeveri, nem ül le a tészta aljára a liszt.
Egy nagy sütõtepsit kibélelek sütõpapírral, olajspray-vel vékonyan lefújom (vagy 1 ek. olajat egy ecsettel elkenek rajta), majd a masszát óvatosan belesimítom.
A tepsit 170 fokra elõmelegített sütõbe tolom és kb. 15 perc alatt készre sütöm.
Kiterítek egy tiszta konyharuhát, a piskótát rácsúsztatom a tepsibõl, majd a papír segítségével megfordítom és óvatosan lehúzom róla. A keskenyebb (vagy akár a szélesebb, ízlés dolga) végétõl kezdve lazán feltekerem. A tésztát ruhástól egy rácsra emelem és hagyom kihûlni.
Amikor kihûlt óvatosan kitekerem és megkenem egy üveg jófajta házi baracklekvárral. Visszatekerem és fél-egy órára biztonságos helyre teszem, hogy a tészta és a lekvár össze tudjon kapaszkodni.
Ennyi idõre csak, mert akkor megtalálják a fiúk és pár pillanat alatt el is tüntetik.
Videó a késíztéséhez: