Kuglóf
sponsored links
Az eredeti, a nagykönyvbõl való. És ezt nem csak mondom, tényleg így van, ugyanis ez az anyaghányad leírás szerepel a Cukrászati ismeretek könyvben. :) A kevert élesztõs tészták sorát gazdagítja. Így ír róla: " A kuglóf valaha, a habos kávés, kapucíneres cukrászdák korszakában a cukrászatot jelképezte. Az illatos vaníliás, a mazsolás, márványos kakaós vagy a csokoládéval bevont kuglóf kedvelt és népszerû termék volt."
A volt szócska egy kicsit elszomorított, hisz emlékszem még a nagyim által reggelire adott, teavajjal megkent szeletekre, és borzasztóan hiányzott. Amit mostanság kuglóf névvel illetve árusítanak, az inkább keserû kakaóval csíkozott száraz kenyértésztának hat emellett. Ez viszont visszahozta gyerekkori emlékeimet, mennyei illatú, foszlós, bársonyos állagú, édes finomság.
A könyv szerinti recept (lisztkilogrammonként számol, a 23 cm-es tortaformához pont a fele kellett):
liszt 1000 g
vaj 200 g
porcukor 200g ...