Krúdy Gyula - Gasztrohangulatok

2012-11-26

sponsored links



Lehet-e azt mondani egy könyvre, hogy jóízû? Szerintem igen, fõként akkor, ha olvasása közben megjelenik elõttünk egy-egy étel, vendéglõ, vagy éppen egy piac. Ha jó az író, akkor a betûkön keresztül érthetõvé, láthatóvá válik minden. Pláne Krúdynál ...

A könyv tulajdonképpen egy válogatás az író mûveibõl. A fogadó a régi világhoz, egyfajta hangulatjelentés, múltba tekintés, olyan pillanat, ami ma már aligha megélhetõ. A piac illata, ha megkopva is, de ma is még megélhetõ, viszont a gábli intézménye sajnos már teljesen kiveszett. A ma embere, ebben a rohanó világban nem is értheti mi az, 10-11 óra tájban enni egy kispörköltet, pájslit, vese-velõt vagy éppen egy kis táfelspitzet. A böjtölés hagyománya, a heringschmauz próbál visszatérni életünkbe, mint ahogy a húsvéti sódar is. Utóbbi esetében már akkor is sokat teszünk, ha nem hiper-szuperben vákuumfóliában, gyorspácolt-gyorsérlelt változatot vásárolunk, hanem henteshez megyünk, aki kívánságunknak megfelelõen adja e különleges portékát. A további fejezetek: a mellékutcai vendéglõ, az elõhang egy kispörkölthöz, s még további harminc elbeszélés magát az ételkészítés és étkezés élvezetét, a vendéglátás mûvészetét tárja elénk. Krúdy gasztronómiai témájú írásai a múlt hagyományait és hangulatát idézik. Nem csupán élvezetes idõutazást jelentenek: kétséget sem hagynak afelõl, hogy a jót, s jól enni tudománya mai gasztrokultúránk egyik megalapozója is.

Figyelem!
Fogyókúrázóknak kifejezetten ellenjavallt ...

Folytats a blogon ... culinaricum.blogspot.com/2012/11/krud...

sponsored links

Keres?s