Krémleves sütõben sült zöldségekbõl
sponsored links
A sütõben sült zöldségekbõl készült krémleves nagyon ízletes. Pirított tökmaggal, tökmagolajjal és egy kevés tökmagolajban pirított kenyérkockákkal tálaltam.
Hozzávalók (nálunk 8 adag lett belõle):
3 répa
2 petrezselyemgyökér
1 karalábé
1 nagyobb vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1/2 zeller (viszonylag nagy gumó volt)
1/2 édeskömény (ha kicsi mehet bele 1 egész)
1/4 tk. zsálya
1/4 tk. római kömény
1/2 tk. kakukkfû
só, õrölt fehér bors ízlés szerint
egy kevés olívaolaj
3 púpozott ek. krémsajt (Cserpes)
zöldségalaplé vagy víz (1-1.5 liter)
tálaláshoz tökmag, tökmagolaj és kenyér kockára vágva
A zöldségeket megtisztítom, nagyobb darabokra vágom. Egy tálban meglocsolom olívaolajjal, hozzáadom a mozsárban összetört fûszereket. A fokhagyma kivételével a többi zöldséget egy tepsibe teszem (ha nem tapadásmentes, akkor sütõpapírt teszek alá) és elõmelegített 200 fokos sütõben 30-40 perc alatt megsütöm. Nagyjából az utolsó negyedórára kerül be a fokhagyma, a kis gerezdeknek annyi idõ elég lesz, gyorsan megsülnek.
A megsült zöldségeket a turmixgépbe szedem és felöntöm zöldségalaplével, hozzáadom a krémsajtot. Alaposan pürésítem. Ez akár botmixerrel is elvégezhetõ, csak a nagy adag miatt, inkább a méretes turmixgépbe került. Állagát ízlés szerint alakítsuk, én jó sûrûre hagytam. Még egyszer ízesítem (só, bors) és egy fazékban felforralom, hogy az ízek jobban összeérjenek.
Néhány szelet kenyeret felkockázok. Egy serpenyõbe kevés tökmagolajat csurgatok és a kockákat megpirítom. Végül egy kevés tökmagot is pirítok. A levesre szórva tálalom.