Krémes zöld banánfagylalt (laktózmentes, gluténmentes, cukormentes, vegán)
sponsored links
Igen, tudom, már javában õsz van és most naptár szerûen szeptember 2-án már beköszöntött a hûvösebb, esõs idõ. Én azonban várom még a vénasszonyok nyarát, mert a kertünkben bõven akad tennivaló és az ilyen munkákat jobban szeretem száraz idõben csinálni.
Szóval hideg idõ ide vagy oda, én bizony egy házi fagylalt receptet hozok most nektek. Az egyszerû egy hozzávalós banánfagylalt – angolul “nicecream” – titkát szerintem sokan ismeritek már, de aki még nem, annak röviden a lényeg: jó érett banánokat, meghámozva, kisebb darabokra törve a fagyasztóba teszünk egy tasakban. Ha jól megfagytak, bedobjuk a szuper turmixgépünkbe vagy aprítógépünkbe és addig dolgoztatjuk a gépet (6-8 perc), amíg a banánok krémes állagúra állnak össze. Ezt aztán bármivel ízesíthetjük, mehetnek bele fûszerek – vanília, fahéj -, más gyümölcsök, pirított vagy nyers magok, diófélék, kókuszreszelék, kakaópor, stb.
Mi most superfood-osra vettük a figurát és az ajándékba kapott moringa porból tettünk bele egy keveset. “Ez a superfood Ázsiából hódította meg a világot, ott a növény minden részét felhasználják, a gyökerétõl a levelekig. Európában a növény zöld leveleibõl készült õrleményt fogyasztjuk. Antioxidánsokban gazdag, sejt- és szövetvédõ hatású.” (Forrás: innen). Nagyon magas a moringa fehérje tartalma. A moringa lassíthatja az öregedési folyamatokat, tisztítja a májat, szabályozza a vércukor szintet, javítja az agyfunkciókat, vérszegénység és ízületi problémák esetén is használják. Tehetjük zöld turmixokba, ihatjuk teaként, de mivel enyhe hashajtó hatása van, kezdetben csak napi 1/2-1 teáskanállal javasolt szedni – ha rendszeresen fogyasztjuk -, majd fokozatosan növelhetjük a mennyiséget, ha nem okozott gondot a kisebb mennyiség. Mi nagyon ritkán fogyasztjuk, meg ebbe a fagylaltba 2 teáskanálnyit tettünk, amit hárman ettünk meg.
Színezhetjük a fagylaltunkat acai porral lilára, céklaporral rózsaszínre, árpafûporral szintén zöldre, de tényleg ízlésünknek megfelelõen bármivel ízesíthetjük ezt a nyers, vegán, feldolgozott cukortól mentes egészséges fagylaltot, ami egyébként a reggelink is lehet.
- 3 db érett banán, meghámozva
- 2 teáskanál moringa por
- egy csipet õrölt vanília
- goji bogyó, kókuszchips, tálaláshoz
- A banánokat törjük kisebb darabokra. Tegyük egy tasakba a darabokat, majd mehet a mélyhûtõbe 2-3 órára.
- A megfagyott banán darabokat tegyük a robotgépbe/aprítógépbe a moringa porral, a vaníliával és kapcsoljuk be. Elõször hangos lesz, meg mozogni fog a robotgép (valahogy kezelni kell a fagyott darabkákat), de 2-3 perc múlva fagyottá áll össze az egész. Ha még 3-4 percig dolgoztatjuk a robotgépet az egész krémes lesz.
- Tálaljuk kis tálkákba szedve, tegyünk rá goji bogyót és kókuszchipset.