Krémes sütõtök álomtorta

2018-04-26

sponsored links

Aki ismer, annak nem újdonság. A többieknek pedig kedvcsináló. Mert az a torta nagyon ott van. Mousseszerû krém, mogyorós, ropogós kekszréteg alul, a "jaj, csak még egy szelettel" kategória egyik gyõztese. Születésnapra készült, ami ráadásul Húsvétkor volt, másik kettõvel együtt, méltó az ünneplésre. Thanks for the inspiration food52 :). A hozzávalók mennyiségétõl senki ne ijedjen meg.


Hozzávalók a ropogós keksz réteghez
  • 100 gr egész törökmogyoró, hámozatlan
  • 25 gr sótlan vaj
  • 25 gr barna cukor
  • 1/2 tk tengeri só (pehely) 
  • 1 tk õrölt fahéj 
  • 200 gr darált ropogós keksz morzsa
Hozzávalók a krémes töltelékhez
  • 360  gr sütõtök pûré 
  • 375 gr krémsajt vagy mascarpone 
  • 265 gr barna cukor 
  • 1 tk õrült fahéj
  • 1 tk õrölt gyömbér 
  • 1/2 tk õrölt kardamon (kimaradt) 
  • 3 tojás
  • 2 ek fehér liszt 
  • 150 ml zsíros tejföl 

Hozzávalók a tetejéhez
  • 300 ml zsíros tejföl 
  • 50 gr barna cukor 
  • 1   tk vanília esszencia vagy 1/2 vanília kikapart magja 
Elkészítés

  1. Sütõtök pürét készítünk, legjobb héjában megsütni, majd meghámozni, összetörni. 
  2. A török mogyorót egy száraz serpenyõben óvatosan, pár percig pirítjuk, vigyázva, oda ne égjen. Kevergetjük, rázogatjuk. Ha már kezd kicsit barnulni, lekapcsoljuk és két réteg konyharuha közé tesszük a mogyorókat, és alaposan átdörzsöljük. Lejön a héja. Aprító gép segítségével megdaráljuk, maradhatnak nagyobb darabok is benne, nem lisztet készítünk.
  3. A kekszet is (ha még nem morzsa) aprító segítségével ledaráljuk, hozzáadjuk a fûszereket, mogyorót, olvasztott vajat és az aprítóban egy rövidet keverünk rajta. Maradjon darabos, maradjon ropogós. 
  4. Magas falú, kapcsos sütõforma alját kicsit vajazzuk, majd az összekevert, fûszeres kekszmorzsát elterítjük benne, óvatosan bele nyomkodva, de nem tömörítve. 180 C-os, elõmelegített sütõben 10 percet sütjük. Kivesszük, hagyjuk kihûlni. 
  5. Közben összekeverjük a krémes tölteléket. Robotgéppel elõször a krémsajtot, cukrot és a fûszereket keverjük krémesre, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat is. Ezt követõen jöhet a sütõtök püré, majd a liszt és végül a tejföl. Sûrû, ízletes krémet kapunk.
  6. Beleöntjük a sült kekszes formánkba és 180 C-on, 25-30 percet sütjük. 
  7. Kivesszük és tíz percet hûlni hagyjuk. 
  8. Összekeverjük a tejfölt, cukrot és vaníliát, simára, géppel. 
  9. Egyenletesen ráöntjük a torta tetejére, elsimítjuk.
  10. Visszatesszük a sütõbe, 180 C-ra, még tíz percre.
  11. Elkészült, a pulton hagyjuk kihûlni.
  12. Mehet a hûtõbe, 6 órát pihentetjük, majd ügyesen levesszük a kapcsos formát róla ás szeletenként tálaljuk. 
Olyan finom, lágy és édes, pikánsan izgalmas. Harmonikus ízek. Kipróbálásra javaslom. Most. 


Folytats a blogon ... https://beastie-bistro.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s