Krémes szószban sült karfiol baconnal, cheddarral
sponsored links
Lassan érkeznek a tavaszi zsengék, és a téli, laktatóbb ételek után idõnként jól esik már egy-egy húsmentes fogás is. A hófehér karfiol egész barátságos áron kapható, így vettem egy szép nagy fejet a napokban, "majd lesz belõle valami" alapon. Szeretem minden formájában, levesnek, rántva, krémnek kenyérre kenve, pirított morzsával megszórva, de még pogácsának kisütve is. A karfiol kissé jellegtelen ízét karakteres ízek hozzáadásával lehet ellensúlyozni, így most egy olyan egytálétel készült belõle nálam, amely bizony nem nélkülözi a finom alapanyagokat. Elõször krémes sajtszószban megsütjük a zöldséget, majd ráolvasztjuk a sajtot és ropogósra sült szalonnával, zsenge snidlinggel meghintve tesszük ellenállhatatlanná. Annak ellenére, hogy húsmentes, mégis nagyon laktató, önálló fogás.
Krémes szószban sült karfiol baconnal, cheddarral
Hozzávalók:
- 1 kg karfiol
- 1 kis pohár tejföl
- 1 dl habtejszín
- 2 dkg olvasztott vaj (nem margarin!)
- 4-5 szelet bacon
- 15 dkg cheddar sajt
- 1 cs snidling
- só
- bors
Elkészítése:
- A karfiolt rózsáira szedjük, enyhén sós, lobogó vízben majdnem puhára fõzzük.
- Leszûrjük, lecsepegtetjük.
- Egy edényben összeöntjük a tejfölt a tejszínnel és az olvasztott vajjal, belereszeljük a sajt felét, hozzáadunk 2-3 evõkanálnyi apróra vágott snidlinget, sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük.
- A tejfölös szószt ráöntjük a fõtt karfiolra, óvatosan átkeverjük, hogy mindenhol bevonja a mártás a zöldségeket.
- Enyhén kivajazott sütõtálba simítjuk.
- Elõmelegített 180°C-os sütõben addig sütjük, míg a karfiol felszívja a mártást.
- Ráreszeljük a maradék sajtot és visszatoljuk annyi idõre a sütõbe, míg ráolvad a tetejére.
- Közben felcsíkozzuk a bacont és kevés olajon pörcösre sütjük.
- A sajtos karfiolt megszórjuk a szalonnapörccel, meghintjük apróra vágott snidlinggel.
- Azonnal, forrón tálaljuk.