Krémes parmezános polenta pirított balzsamecetes kelbimbóval

2014-03-20

sponsored links


Hozzávalók (2 személyre):
  • polentához:
    • 125 g kukoricadara
    • 2.5 dl tej
    • 2.5 dl zöldség alaplé vagy húsleves
    • 20 g reszelt parmezán
    • 1 ek vaj
  • kelbimbóhoz:
    • 300 g kelbimbó
    • 2 ek balzsamecet
    • 1 ek olívaolaj
    • kakukkfû
    • bors
Elkészítés:
  1. A kelbimbót tisztítsuk meg, a nagyobbakat vágjuk kettõbe. Megtisztítva legyen a megadott mennyiség.
  2. Melegítsük elõ a sütõt 180 fokra.
  3. A kelbimbóhoz adjuk hozzá a balzsamecetet, olívaolajat, kakukkfüvet, sót, borsot, majd az egészet jól forgassuk össze.
  4. Tegyük egy tepsibe vagy hõálló tálba és kb 20 perc alatt süssük meg. Akkor van kész, amikor a balzsamecet kicsit karamellizálódik.
  5. Egy lábasban forraljuk fel a tejet és a zöldségalaplét/húslevest, adjuk hozzá a kukoricadarát és folyamatos kevergetés mellett fõzzük, míg be nem sûrûsödik. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda és ne fröcsköljön ránk, emiatt alacsonyabb hõfokon fõzzük és kevergessük. Gyorsan elkészül. Ha úgy érezzük, hogy még nincs megfõve a kukoricadara, de már túl sûrû a polenta, akkor adhatunk hozzá még egy kis tejet vagy vizet (szerintem maximum 1 dl-re lehet szükség).
  6. A végén adjuk hozzá a vajat és a parmezánt, jól keverjük össze, hogy teljesen elolvadjanak és a polenta krémes és homogén legyen.
  7. A polentát a kelbimbóval tálaljuk, lehetõleg azonnal, ugyanis ha kihûl, már nem lesz olyan krémes.
 
Megjegyzések, tapasztalatok:
Lehetõleg apróbb kelbimbókat vegyünk, azok szerintem finomabbak.

- A recept forrása - módosításokkal: http://wannabechef.cafeblog.hu/2014/02/27/kremes-polenta-piritott-balzsamecetes-kelbimboval-vendeg-bejegyzes-zizi-kalandjaitol/ (Az eredeti recept vegán étel.)

Folytats a blogon ... kingakonyha.blogspot.com/2014/03/krem...

sponsored links

Keres?s