Krémes kölespuding aszalt gyümölcsökkel
sponsored links
Még sosem készítettem rizottót. Hogy miért, nem tudom... No, de ez a finomság pontosan úgy készül, mint a rizottó, csak éppen édesített változatban. Nagyon finom, nem túl édes, laktató és tápláló az alábbi étel, ideális reggelire, vacsorára, uzsonnára vagy akár ebédre is egy tartalmas leves után.
Krémes kölespuding aszalt gyümölcsökkel
Hozzávalók 3-4 személyre: 1 liter tej, 1 vaníliarúd, 3 kardamommag, 20 dkg köles, 3 dkg vaj, 1 csipet só, 10 dkg mazsola, 1-2 evõkanál méz, 10 dkg aszalt kajszibarack, 1-2 evõkanál durvára õrölt pisztácia.
Elkészítése: A tejet felforraljuk a kikapart vaníliamagokkal és a kissé összeroppantott kardamommal együtt. Félretesszük, 10-15 percig hagyjuk, hogy a tej átvegye a fûszerek ízét, majd ritka szitán átszûrjük (hogy csak a kardamom akadjon fenn). A vajat megolvasztjuk, rászórjuk a kölest meg a sót, és 1-2 percig kavargatva pirítjuk. Ezután beletesszük a mazsolát, hozzáöntünk 1 merõkanálnyi forró illatos tejet, és addig fõzzük kis lángon, kavargatva, amíg a tejet teljesen be nem issza. Ezután egy újabb merõkanálnyi tejet öntünk rá, kavargatjuk, amíg a köles be nem issza, és ugyanígy járunk el mindaddig, amíg az összes tejet merõkanalanként hozzá nem adagoltuk. Közben egyszer-kétszer félre is vehetjük, és hagyhatjuk néhány percig degedni. Az utolsó adag tejjel a mézet is rácsorgatjuk, és összekeverjük. 5-10 percig hagyjuk állni, mad tálkákba adagoljuk, megszórjuk kis kockákra vágott aszalt barackkal, illetve õrölt pisztáciával, és tálaljuk.
Megjegyzés: A desszertet rizzsel is elkészíthetjük; az elkészítési módja pontosan olyan, mint a rizottóé, csak éppen édes változatban.
KT - 2017/11