Krémes-gyümölcsös minipite
sponsored links
Ezt a finomságot kollegám születésnapjára sütöttem, hatalmas sikert aratott, bizonyára máskor is el fogom készíteni.
Robi, boldog születésnapot!
Hozzávalók 24 db-hoz
A tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg vaj
1 tojás sárgája
kb 1 dl hideg víz
5 dkg porcukor
csipet só
A krémhez:
3 egész tojás
2 tojás sárgája
15 dkg cukor
1 vaníliarúd
20 dkg vaj
5 dl tejszín
A habkarikákhoz:
3 tojás fehérje (kb 14 dkg)
28 dkg cukor (mindig a tojásfehérje súlyának a duplája)
1 kk 9%-os ecet
Kell még:
50 dkg áfonya (vagy bármilyen más bogyósgyümölcs)
A lisztet deszkára szitáljuk, belereszeljük a fagyos vajat és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgát, a sót és annyi hideg vizet, amennyitõl rugalmas, sima tésztacipót kapunk. Fóliába tekerjük és legalább egy órára hûtõszekrénybe tesszük.
Két részletben nagyon vékonyra, 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és akkora köröket vágunk ki belõle, amelyek egy muffinsütõ öbleibe helyezve teljesen kitölti azokat. Jó alaposan benyomkodjuk a tésztát a formába, villával megszurkáljuk, mindegyikre darabka sütõpapírt helyezünk, majd megtöltjük száraz babbal. 180 C fokra elõmelegített sütõben 15-20 percig sütjük. Eltávolítjuk a babot és a sütõpapírt és további 5 percre visszatesszük sülni. Szép rózsaszínû tésztakosárkákat kell kapjunk.
A krémhez a tojásokat és a tojások sárgáját edénybe tesszük, hozzáadjuk a vajat, a vanília kikapart magját és a cukrot, majd gõz fölött, folytonosan kevergetve (nehogy a tájásból rántotta legyen) addig fõzzük, amíg pudingszerûen be nem sûrûsödik. Kihûtjük.
A tejszínt felverjük és gyengéden hozzáakeverjük a vaníliás tojáspépet.
A habkarikákhoz lemérjük a tojások fehérjét és hozzá dupla mennyiségû cukrot. Gépi habverõvel jó keményre felverjük a tojásfehérjét, apránként adagolva hozzá a cukrot. Akkor jó, amikor a hab kemény, súlyos, gyöngyházfényû csillogású. Habzsákba szedjük és sütõpapíros tepsibe karikákat nyomunk. Ebbõl a mennyiségbõl két tepsire való lesz. 80 C fokos elõmelegített légkeveréses sütõben 100 percet inkább szárítjuk, mint sütjük. A sütõ ajtaját kissé kitámasztjuk és ott hagyjuk kihûlni a habkarikákat.
A tésztakosarakat megtöltjük a krémmel, megszórjuk áfonyával és megkoronázzuk a habkarikákkal.
Robi, boldog születésnapot!
Hozzávalók 24 db-hoz
A tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg vaj
1 tojás sárgája
kb 1 dl hideg víz
5 dkg porcukor
csipet só
A krémhez:
3 egész tojás
2 tojás sárgája
15 dkg cukor
1 vaníliarúd
20 dkg vaj
5 dl tejszín
A habkarikákhoz:
3 tojás fehérje (kb 14 dkg)
28 dkg cukor (mindig a tojásfehérje súlyának a duplája)
1 kk 9%-os ecet
Kell még:
50 dkg áfonya (vagy bármilyen más bogyósgyümölcs)
A lisztet deszkára szitáljuk, belereszeljük a fagyos vajat és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgát, a sót és annyi hideg vizet, amennyitõl rugalmas, sima tésztacipót kapunk. Fóliába tekerjük és legalább egy órára hûtõszekrénybe tesszük.
Két részletben nagyon vékonyra, 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és akkora köröket vágunk ki belõle, amelyek egy muffinsütõ öbleibe helyezve teljesen kitölti azokat. Jó alaposan benyomkodjuk a tésztát a formába, villával megszurkáljuk, mindegyikre darabka sütõpapírt helyezünk, majd megtöltjük száraz babbal. 180 C fokra elõmelegített sütõben 15-20 percig sütjük. Eltávolítjuk a babot és a sütõpapírt és további 5 percre visszatesszük sülni. Szép rózsaszínû tésztakosárkákat kell kapjunk.
A krémhez a tojásokat és a tojások sárgáját edénybe tesszük, hozzáadjuk a vajat, a vanília kikapart magját és a cukrot, majd gõz fölött, folytonosan kevergetve (nehogy a tájásból rántotta legyen) addig fõzzük, amíg pudingszerûen be nem sûrûsödik. Kihûtjük.
A tejszínt felverjük és gyengéden hozzáakeverjük a vaníliás tojáspépet.
A habkarikákhoz lemérjük a tojások fehérjét és hozzá dupla mennyiségû cukrot. Gépi habverõvel jó keményre felverjük a tojásfehérjét, apránként adagolva hozzá a cukrot. Akkor jó, amikor a hab kemény, súlyos, gyöngyházfényû csillogású. Habzsákba szedjük és sütõpapíros tepsibe karikákat nyomunk. Ebbõl a mennyiségbõl két tepsire való lesz. 80 C fokos elõmelegített légkeveréses sütõben 100 percet inkább szárítjuk, mint sütjük. A sütõ ajtaját kissé kitámasztjuk és ott hagyjuk kihûlni a habkarikákat.
A tésztakosarakat megtöltjük a krémmel, megszórjuk áfonyával és megkoronázzuk a habkarikákkal.