Krémes

2017-12-12

sponsored links

Soha nem mertem volna nekiállni a krémes sütésnek, mert ennél ijesztõbb süti nem sok van. Vastag, rezgõs krém... ami ne follyon... ááá, hagyjuk. Anyósjelölt szokott sütni, ha lent vagyunk, és látva a receptjét, elkezdtem felbátorodni. Aztán - mint oly sok mindenrõl, errõl is - kiderült, hogy igencsak pofonegyszerû dolog. Es roppant hálás, mert tuti garantált a recept, és micsoda látványos süti süthetõ!

Az elsõ a tészta elõkészítése: ehhez veszünk egy csomag mirelit levelestésztát. Bárki bármit mond, ez a világ egyik legjobb találmánya, és eskü nem vagyok a zacskós kaják híve, de ez egy akkora macerától ment meg, hogy a mai napig imába foglalom annak a nevét, aki kitalálta.
Szóval a tésztát kettévágjuk, majd az elsõ felét kinyújtjuk, villával megszurkáljuk és elõmelegített sütõben 200 fokon pár perc alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük hûlni. A második lap már kihívásosabb, ugyanis ezt ugyanolyan méretûre és formájúra kell nyújtank, mint az elsõt, csak nem elég villával megszurkálni, de még sütés elõtt fel is kell vágni akkora lapokra, ahogy szeretnénk a krémest. Utána mehet a sütõbe, aranybarnára, majd rakhatjuk ki hûlni. Ne vagyük ki a tepsibõl, hogy ne keveredjen a sorrend a lapkáknál.


A krémhez kb 2 dl hideg tejben elkeverünk 4 csomag vaníliás pudingport és 10 dkg kristálycukrot. Amikor feloldódott, hozzáöntünk még 0.8-1 liter tejet. (Multkor összvissz egy liter volt itthon, azzal csináltam, de bõven mehet bele at 1.2 liter is.) Keverhetjük és közben a 7-9 tojásfehérjét elõvadásszuk. Elkezdjük robotgéppel felverni, amikor már kezd megkeményedni, akkor hozzáadunk még 20 dkg cukrot, és keverjük tovább.
Amikor a puding besûrûsödött és kifõztük, hozzáadjuk a felvert tojáshabot és határozott mozdulatokkal összekeverjük, majd folyamatosan kevergetve egy habverõvel kb 3 percig még fõzzük. Közben olyan illata lesz, mint a habkarikáknak, ez jelenti azt, hogy megfõtt a fehérje.
Amikor végeztünk, gyors és határozott mozdulattal az egész lapra terítjük (no para, ez már nem folyik... ezt már terelgetni kell és lapogatni), majd a tetejére rakjuk a felvágott tésztát. Letakarjuk és hideg helyre rakjuk legalább egy éjszakát, hogy szépen szeletelhetõ legyen.


Másnap éles késsel felvágjuk, és már tálalható is! Anyós meg azokta szór ni porcukorral, és nem mondom, hogy nem néz ki jobban, de én személy szerint nem szeretem, szóval ez kimaradt. De így is isteni finom és hûvös helyen napokig eláll.


Ui.: hét közben, ha marad egy-egy tojásfehérje, azt fagyasszuk le egy zacskóban (én strigulázni azoktam a zacskón, hogy hány van benne, ha már elég a sütihez, újat nyitok), majd krémes sütés elõtt csak ezt kell kiolvasztani, és már van is tojásfehérjénk. ;)

Folytats a blogon ... www.morumotto.hu/2017/12/kremes.html

sponsored links

Keres?s