Krémes eperrel
sponsored links
Pünkösdre készítettem ezt a finom sütit szomszédasszonyom, Marika teljesen hagyományos receptje szerint, különlegessége csak a mellé tálalt eper volt. Eredetileg eperöntetet szerettem volna készíteni mellé, de mivel az elfogyasztására már a kertben került sor, és a család már türelmetlen volt, leszavazták a vele való további bíbelõdést. Ezért aztán eperrel ettük, finom, kerti eperrel. Nagyon jól kiegészítették egymást. :)
Krémes eperrel (akár sütés nélkül is)
Hozzávalók: 80 dkg leveles tészta vagy 2 készen vett krémeslap; a krémhez: 4 tojás, 10+10 dkg fruktóz, 16 dkg liszt, 1 l tej, 1 vaníliarúd, 2-3 vaníliás cukor; a tálaláshoz: 30-40 dkg eper, esetleg porított fruktóz/porcukor.
Elkészítése: Ha nyers tésztával dolgozunk, akkor a tésztát kettéosztjuk, jó vékonyra nyújtjuk, és 200 fokos sütõben, sütõpapírral leterített sütõlapon vagy tepsi hátán világos színûre sütjük, majd hagyjuk kihûlni. (Jó, ha a tészta nagyobb, mint a sütõlap, és ha rücskösen helyezzük rá, mert sülés közben úgyis kisimul. Ha csak pont akkora, mint a sütõlap, sokkal kisebb lesz, miután kisül.) A krémhez 1/2 l tejet fõni teszünk a kikapart vaníliamaggal és a vaníliarúddal. Simára keverjük a tojássárgáját a liszttel, 10 dkg fruktózzal meg a maradék tejjel, majd hozzáöntjük a fölforrt tejhez, és állandóan kavarva, közepes lángon sûrû pépet fõzünk belõle (a vaníliahéjat eltávolítjuk). A tojásfehérjét kemény habbá verjük a másik 10 dkg fruktózzal meg a vaníliás cukorral, és könnyedén, lazán hozzákeverjük a még meleg péphez. Az egyik lapot tepsibe helyezzük, rásimítjuk a krémet, majd befedjük a másik lappal, óvatosan kissé rányomjuk, amjd hagyjuk teljesen kihûlni és megdermedni. Tálaláskor epret kínálunk mellé, esetleg porított fruktózzal vagy porcukorral kínáljuk.
Megjegyzés: Az eredeti receptben 15-15 dkg cukorral készül a krém, fruktóz helyett ennyit kell használni. Jó nagy adag, nem lesz túl édes tõle.
Ha készen vett krémeslappal dolgozunk (nálam most úgy volt), akkor csak annyi a dolgunk, hogy megfõzzük a krémet, és összerakjuk a süteményt.
Krémes eperrel (akár sütés nélkül is)
Hozzávalók: 80 dkg leveles tészta vagy 2 készen vett krémeslap; a krémhez: 4 tojás, 10+10 dkg fruktóz, 16 dkg liszt, 1 l tej, 1 vaníliarúd, 2-3 vaníliás cukor; a tálaláshoz: 30-40 dkg eper, esetleg porított fruktóz/porcukor.
Elkészítése: Ha nyers tésztával dolgozunk, akkor a tésztát kettéosztjuk, jó vékonyra nyújtjuk, és 200 fokos sütõben, sütõpapírral leterített sütõlapon vagy tepsi hátán világos színûre sütjük, majd hagyjuk kihûlni. (Jó, ha a tészta nagyobb, mint a sütõlap, és ha rücskösen helyezzük rá, mert sülés közben úgyis kisimul. Ha csak pont akkora, mint a sütõlap, sokkal kisebb lesz, miután kisül.) A krémhez 1/2 l tejet fõni teszünk a kikapart vaníliamaggal és a vaníliarúddal. Simára keverjük a tojássárgáját a liszttel, 10 dkg fruktózzal meg a maradék tejjel, majd hozzáöntjük a fölforrt tejhez, és állandóan kavarva, közepes lángon sûrû pépet fõzünk belõle (a vaníliahéjat eltávolítjuk). A tojásfehérjét kemény habbá verjük a másik 10 dkg fruktózzal meg a vaníliás cukorral, és könnyedén, lazán hozzákeverjük a még meleg péphez. Az egyik lapot tepsibe helyezzük, rásimítjuk a krémet, majd befedjük a másik lappal, óvatosan kissé rányomjuk, amjd hagyjuk teljesen kihûlni és megdermedni. Tálaláskor epret kínálunk mellé, esetleg porított fruktózzal vagy porcukorral kínáljuk.
Megjegyzés: Az eredeti receptben 15-15 dkg cukorral készül a krém, fruktóz helyett ennyit kell használni. Jó nagy adag, nem lesz túl édes tõle.
Ha készen vett krémeslappal dolgozunk (nálam most úgy volt), akkor csak annyi a dolgunk, hogy megfõzzük a krémet, és összerakjuk a süteményt.