KRUMPLIS POGÁCSA
sponsored links
KRUMPLIS POGÁCSA
Limarától készítettem el ezeket a finom burgonyás pogácsákat, igaz én csak fél adagot sütöttem, de biztosan elfogyott volna 1 kg lisztbõl is. A fél kg lisztbõl két tepsi pogácsa lett..:)
Egy-két dolgot módosítottam a recepten - vaj helyett zsírt használtam és tej helyett a krumpli fõzõvizét, és így is isteni finom lett.
2-3 db közepes méretû burgonya
0,5 kg liszt
1 kk. só
10 dkg zsír
1 kis doboz tejföl
1 tojás
fél dl víz a krumpli fõzõvizébõl
2,5 dkg élesztõ
pici cukor
ELKÉSZÍTÉSE
- Én a burgonyákat megpucoltam és apró darabra vágva fõztem meg, mert úgy gyorsabban megfõ, majd még melegen átnyomom egy krumplinyomón. Hagyom kihülni.
- A krumpli fõzõvizébõl kb. 0,5 dl-t még langyosan használok, egy kevés cukort és az élesztõt teszek bele, megvárom, míg felfut.
- Közben a lisztet egy nagy tálba öntöm, elkeverem benne a sót, belemorzsolom a zsírt. Beleöntöm a tejfölt, tojást, és a felfutott élesztõt.
- Hozzáadom a kihûlt burgonyát és összeállítom a tésztát.
- Rugalmas, de jól nyújtható tésztának kell lennie, ha szükséges kevés tejföl vagy liszt még adható hozzá. Letakarom és kb. egy órán át hagyom pihenni.
- Lisztezett daszkán ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát. Tetejét berácsozom és kb. 5 cm átmérõjû pogácsákat szaggatok belõle.
- Sütõpapírral bélelet tepsire sorakoztatom õket. Ismét pihentetem, kb. 30 percig.
- Felvert tojással lekenem és 200 fokos sütõben pirosra sütöm kb. 20 perc alatt.