Krumplis koszorúkenyér
sponsored links
Baker man is baking bread - dúdolhatjuk az 1989-ben híressé vált dalt, miközben ezt a kenyeret sütjük, akkor is, ha nem vagyunk pékek, sem péklányok, legfeljebb csak átmenetileg, míg kenyerünk elkészül. A dal szövege, ahogy a zenéjének ritmusa is, arra biztat, hogy nyugodj le, vedd a dolgokat könnyedén, lassíts, pihenj. (Ráadásul az együttes neve "Laid back" is valami ilyesmi: Dõlj hátra, de melléknévként nyugodt jelzõt is jelent.) Rohanó világunkban tényleg szükség van erre, ha nem is mindenkor, de legalább hétvégenként tegyük ezt meg és akár süssünk egy krumplis kenyeret.
A recept:
Hozzávalók:
- 4,2 dkg friss élesztõ
- 3,5 dl meleg víz
- 2 szem fõtt krumpli összetörve
- 25 dkg teljes kiõrlésû liszt
- 35 dkg fehér liszt (BL-55)
- 2 evõkanál olaj
- 1,2 dkg só
Elkészítés:
A kenyérsütõ üstjébe belemorzsoljuk az élesztõt, majd ráöntjük a meleg vizet. Várunk egy rövid ideig, míg az élesztõ feloldódik. Ha cukrot, vagy mézet is raktunk hozzá, akkor az élesztõ a víz felszínére kel. Nálam ennek hiányában csak feloldódik.
A krumplit fõzhetjük héjában is, ekkor meg kell hámozni fõzés után és úgy összetörni, vagy elõre meghámozott, felaprított krumplit sós vízben megfõzzük és utána összetörjük. Igazából ez a kenyerem pont úgy jött létre, hogy más ételhez készült fõtt krumpliból vettem le néhány kanállal.
Mikor feloldódott az élesztõ, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is kezdve a krumplival, befejezve az olajjal.
Beletesszük a kenyérsütõ gépbe és kiválasztjuk azt a programot, amivel a tésztát összekeveri, megdagasztja, megkeleszti. Nekem "dough" a program neve, és másfél óra alatt a nyers tészta szép nagyra fel is dagad. Szinte menekülne ki a dagasztótálból. Akkor jó, ha hozzáérve az ujjunkra tapad a tészta.
Másfél óra dagasztás, kelesztés után egy ragacsos - enyhén folyósabb (nem szép kerekded) formát kapunk. Egy sütõpapírral kibélelt koszorú formába rakjuk, kb. 20 percet meleg helyen letakarva kelesztjük és mehet a sütõbe.
Kb. 35 - 40 perc után meg is sül a finom kenyér. Ha ragacsos, nehezebben kezelhetõ volt a tészta, akkor lyukacsos lesz a kenyér tésztája belül. Bizony nem mesterséges adalékanyagtól, hanem a technikától. Sok sikert a próbálkozóknak!