Krumplilével dagasztott tigriscipó
sponsored links
Amióta elõször sütöttem tigris kenyeret, annyira elvarázsolt mind engem, mind az egész családot, hogy azóta minden kenyerünket tigrisesíteni kell...:) Nem véletlen, hiszen nagyon szeretjük, ha a kenyérnek ropogós a héja, és ez aztán ropog rendesen...:)
Szóval, lényeg a lényeg, egy dolog biztos volt, hogy a mai is tigris lesz...az ebédhez fõtt krumpli kellett, így arra gondoltam, nem öntöm ki a levét, megpróbálom azzal dagasztani a kenyérkét, kipróbálom milyen...
Hozzávalók:
50 dkg BL55 liszt (én Szatmárit használok)
25 dkg öregtészta
270 ml krumpli fõzõleve
1 dkg friss élesztõ
pici cukor
csipet aszkorbinsav
2 tk só
Elkészítése:
A lisztet kimérjük, beleszórjuk az aszkorbinsavat és a sót, elkeverjük. Belemorzsoljuk az élesztõt, rászórjuk a cukrot, majd a krumpli fõzõlevét és az öregtésztát is hozzáadjuk és bedagasztjuk a tésztát. Szép simára, ruganyosra dolgozzuk. Kb negyed órát meleg helyen pihentetjük, aztán még egyszer jól átdolgozzuk.
Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, cipót formázunk belõle, majd sütõpapírral bélelt paraszttálba tesszük. Kb fél óra múlva elkészítjük a tigriskenyérhez szükséges mázat, az ITT leírtak szerint, annyi különbséggel, hogy ekkora kenyérhez elegendõ a fél adag máz.