Krumpligombócleves kolbásszal
sponsored links
Egy kicsit másfajta krumplileves, mert kell a változatosság. :)
Krumpligombócleves kolbásszal
Hozzávalók 5-6 személyre: 2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 hagyma, 5 dkg szalonna, 25-30 dkg házi füstölt kolbász, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, só, citromlé, petrezselyemzöld;
a gombóchoz: 40 dkg fõtt krumpli, 2 szelet kenyér, 1 hagyma, 1 tojás, 2 evõkanál liszt, ? teáskanál õrölt kömény, 1 teáskanál szárított majoránna, ? csokor petrezselyemzöld, só, bors.
Elkészítése: A szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, a pörcöt, ha akarjuk, kiszedjük, és csak a végén szórjuk a levesre. Ha nem, benne is hagyhatjuk. A kiolvadt zsíron megdinszteljük a finomra aprított hgymát meg a tetszés szerint darabolt gyökereseket, felöntjük 2-2,5 l vízzel, enyhén megsózzuk, és félpuhára fõzzük. Ekkor beletesszük a karikára vágott kolbászt, és addig fõzzük, amíg minden el nem készül. A gombóchoz a kenyeret hideg vízbe áztatjuk, a fõtt krumplit és a hagymát pedig lereszeljük a kis lyukú reszelõn. A kifacsart, összemorzsolt kenyeret összedolgozzuk a krumplival, hagymával, tojással és liszttel, hozzáadjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet meg a majoránnát, ízlés szerint sóval, borssal, õrölt köménnyel ízesítjük, majd diónyi gombócokká formáljuk, és a majdnem kész levesbe dobjuk. Addig fõzzük, amíg a gombócok feljönnek a leves tetejére (1-2 perc). Ezalatt simára kavarjuk a tejfölt és a tojássárgáját, felengedjük kevés forró lével, és a leveshez öntjük. Csak összeforrósítjuk, már nem forraljuk fel. Utánasózunk, citromlével ízesítjük, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
Megjegyzés: Tetszés szerint tárkonnyal és tárkonyecettel is ízesíthetõ.