Krumpli, tojás, kolbász avagy Nagy a rakás
sponsored links
Nem tudom mi van velem, talán elvonási tünetek, vagy mi, de mostanában ilyesmi mannák jutnak eszembe. Semmi extra, semmi modern, semmi újra gondolt, semmi nagyvilági... csal a klasszikus.
Igaz ezeket sem bírom már, úgy elkészíteni...
Most például a kolbász maradt ki a rakott krumpliból, de a húst próbáltam kolbászosra ízesíteni ? és még egy ici-pici szerecsendiót is csempésztem bele, mert egyszer hallottam, olvastam, vagy csak ott volt mellettem egy olyan kolbász recept amiben volt ?
RAKOTT KRUMPLI, DARÁLT HÚSSAL
Hozzávalók:
1,20 kg burgonya
50 dkg darált sertéshús
10 dkg kenyérszalonna
6 db tojás
1 nagy p. tejföl (450 g)
2 ger. fokhagyma
5 dkg reszelt sajt, most épp Gouda
kömény
szerecsendió
chili pehely
só
zsemlemorzsa
A burgonyát héjában megfõzzük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és elkezdjük a pirítását, amikor félig már pirult hozzáadjuk darált húst, sózzuk, köménnyel, egy ici-pici szerecsendióval és ízlés szerint chili pehellyel ízesítjük. Elkeverjük, meghintjük fûszerpaprikával, majd vízzel felöntve, puhára pároljuk, az utolsó pillanatokban hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, illetve a végén teljesen elfõzzük a levét. A tûzrõl levéve, belekavarunk 3 evõkanál tejfölt.
Közben a tojásokat is megfõzzük.
Egy kis tepsik kizsírozunk, vékonyan meghintjük zsemlemorzsával (ez akár el is maradhat, ki-hogy szokta meg) majd szépen belekarikázzuk a burgonya felét, erre pedig 3 tojást karikázunk. Most következik a húsos rész, majd megint tojás, és burgonya.
A maradék tejfölbe belekeverünk 2 evõkanál étolajat, kicsit megsózzuk és szépen beborítjuk vele a burgonyánk tetejét, majd reszelt sajtot szórunk rá.
Elõmelegített sütõben, 180 fokon, kb. 40 perc alatt, összesütjük, megpirítjuk.